Idén szilveszterkor elmarad a tűzijáték Nyíregyházán

Helyi hírek

Idén az energiatakarékosság jegyében telnek majd az ünnepek Nyíregyházán.

Bár az idén is lesz adventi forgatag, de a korábbi évekhez képest kevesebb fényforrással lesz kivilágítva. Újdonság, hogy csak ledes, törpefeszültségű világítást alkalmaznak a Kossuth téren. A fényeket kizárólag 16 órától kapcsolják be, és 23 órától kapcsolják le, kivéve szilveszter napját, amikor egy órával tovább marad a világítás.

A programokra is jellemző lesz a költséghatékonyság, idén sztárfellépők nélkül tartják meg az ünnepi programokat, de helyettük a Móricz Zsigmond színház színészei, helyi előadók és iskolák diákjai lépnek fel a belvárosban. Szilveszterkor nem lesz sem utcabál, sem tűzijáték Nyíregyházán, ezekkel a lépéssel 6-7 millió forintot tud spórolni az önkormányzat.

„Azt tervezzük, hogy ugyanaz a karácsonyi hangulat lesz a főtéren, de költségvetést tekintve szűkebb körben. Többmilliós megtakarítás mellett szervezzük meg az idei adventi forgatagot. Ez csak abban fog megnyilvánulni, hogy 16 és 23 óra között lesz díszvilágítás, csak szilveszterkor világít majd tovább, illetve szilveszterkor nem lesz tűzijáték és utcabál, nem hívunk sztárfellépőket, ez is egy megtakarítás. Itt is megjelenik az az összefogás, ami már korábban sokszor megjelent a városunkban, a Vállalkozók Nyíregyházáért Egyesület támogatja a díszkivilágítás költségeit, ami a korábbiakhoz képest 80 százalékos megtakarítással lesz, egyrészt az időkorlát miatt, másrészt, mert ledes megvilágítást használunk, szűkebb körben, mint a korábbi években, de ez itt, a Kossuth téren érvényesülni fog” – nyilatkozta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

A hagyománynak számító lapcsánkaosztást viszont ebben az évben is megtartják, az adventi időszak három csütörtök délutánján, 15 óra 30 perckor várják majd frissen sült lapcsánkával a forgatag vendégeit.

A főtéren már elkezdték felépíteni a kis házakat, melyek az ünnepek elmaradhatatlan részei. A színpad is áll a Városháza előtt, ahol mindenki felajánlásból szórakoztatja majd a közönséget, ezzel rengeteget tudott spórolni idén az önkormányzat.

A Mikulás december 4-től 11-ig, 13 és 19 óra között várja a gyerekeket a Mikulás-házban, a karácsonyfa mellett. A város 13 méter magas fenyőjét fényfüzérek, fénygömbök és csillagok, valamint fehér angyalkák és harangok díszítik idén is, mellette található a betlehemi jászol.