Nézegessen kortárs műalkotásokat Los Angelesben! – Linda Smith pop art kerámiái a BG Galériában

Kultúra Világ

A Los Angeles-i Bergamot Station egy olyan művészeti telep a metropolisz Santa Monica-i városrészében, ahol a műkedvelők 22 galériát találnak meg egy helyen, így ha bármikor betéved az ember, biztosan belebotlik egy-két kiállítás megnyitóba. Mi tegnap a BG Gallery és a William Turner Gallery megnyitóin jártunk. Nézze meg a kiállításokat egy hat(!) éves fotós szemén keresztül.

“Az élénk színek elragadó zűrzavaraként” jellemezte a 2019-ben elhunyt műkritikus, Peter Selz Linda Smith művészetét. Az alkotó 1978-tól kezdte festeni a a vibráló színű, figuratív alkotásait, amelyet humanoid pop-artnak is nevezhetünk. Későbbi korszakában áttért a kerámiákra, ahol tovább vitte a figuratív ábrázolást és megtartotta a bátor, élénk színhasználatot. A naív, emberi ábrázolás mellé belépett még egy témát – a macskák festése és és három dimenziós megalkotása szinte minden alkotásban jelen van ebből a korszakból. Méretes totemoszlopain sokszor keveredik e két téma, az emberi és állati fejek egymás alatti-feletti hierarchikus viszonya egyszerre játékos és egyszerre borzongató látvány. A sok alapszín használata, a komplementer színek egymás mellettisége folyamatos dinamikát ad a sokszor fallikus formába rendezett kompozícióknak.

A művész legutóbbi korszakában a társadalmi folyamatokra reflektál – a tetováló művészek csoportját formázta meg és emellett elkészítette azt az archetipikus nőalakot, amely feliratain magán viseli a társadalmunk vágyott értékrendszerének legfontosabb morális és erkölcsi értékeit.

– Vida Virág –

Fotók: Vida Vénusz Addison