PTE: magyar szakmai segítséggel létesül virológiai laboratórium Brazíliában

Dél-Amerika első BSL-4-es, azaz a legmagasabb szintű biobiztonsági laboratóriumának megvalósításában nyújtanak szakmai segítséget a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) szakemberei – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

Megerősítette együttműködését a Honvédelmi Minisztérium és a Pécsi Tudományegyetem

Kibővítette és új alapokra helyezte korábbi együttműködési megállapodását a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE). Az erről szóló megállapodást a sajtó képviselői előtt írták alá kedden a baranyai vármegyeszékhelyen.

A Pécsi Egyetem kutatói összefüggésre találtak a cukorbetegség és a daganatos betegségek között

Országos kutatást végeztek a pécsi klinikán, ami áttörést jelent a betegségek kialakulásának összefüggésében, ugyanis a 2-es típus cukorbetegség megnöveli nemcsak a szív-érrendszeri- és a vesebetegség, hanem a daganatos betegség kockázatát is.

PTE: a cukorbetegeknél nagyobb rák kockázata, a fiatal betegek szűrése fontos

A 2-es típus cukorbetegség a szív-érrendszeri és a vese- mellett a daganatos betegségek kockázatát is megnöveli, ezért érdemes rákszűréseket végezni a diabéteszben szenvedők körében – közölte egy nemrégiben elvégzett kutatására hivatkozva a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.

Lélegeztetett betegek gyógyítását segítő eszközökkel gazdagodott a pécsi gyerekklinika

Lélegeztető gép párásítására szolgáló készülékeket adományozott a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Gyermekgyógyászati Klinika intenzív osztálya számára az Országos Jótékonysági Vadásztársaság (OJV) – közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.