Szeged, búza, Gabonakutató Nonprofit Kft., termőföld, mezőgazdaság, termesztés, gabona, időjárás

Rontotta az őszi vetés termésének minőségét és mennyiségét az elmúlt heti jelentős csapadék

Az elmúlt egy héten hullott jelentős csapadék már egyáltalán nem hiányzott az érésben lévő őszi vetésű szántóföldi növényeknek, a termés minőségét és mennyiségét egyaránt rontotta, ugyanakkor a kukorica és a napraforgó növekedése tovább gyorsult – írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.

Kajszibarack a szegedi piacon

A tavalyinak a duplája lehet idén a kajszitermelés

Az idén a becslések szerint 16-18 ezer tonna kajszibarackot takaríthatnak be a termelők, ez több mint duplája a tavalyi 6-8 ezer tonnának, de elmarad a 2022-es adatoktól  – derül ki a  Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK)  és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeB MTI-nek küldött felméréséből.

Szeged, búza, Gabonakutató Nonprofit Kft., termőföld, mezőgazdaság, termesztés, gabona, időjárás

AM: kulcskérdés a gazdálkodói fajtaválasztás a szántóföldi növénytermesztésben

Az elmúlt száz évben a fajtanemesítés az egyik legfontosabb szakmai pillérét adta a magyar mezőgazdaságnak. A kihívásokkal teli időszakban különösen felértékelődött a fajtakérdés, a belföldi intézmények által nemesített, magyarországi viszonyokra adaptálható fajták jelenléte – mondta Feldman Zsolt a megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatóján, Kiszomboron az Agrárminisztérium (AM) keddi […]

Diákmunka

Június 17-én indul a regisztráció az idei Nyári diákmunka programra

A kormány 2010 óta a teljes foglalkoztatottság elérésén és a munkaalapú gazdaság kiépítésén dolgozik, így a Gyurcsány-korszakhoz képest ma már 1 millióval dolgoznak többen, átlagosan háromszor magasabb fizetésért. A kormány mindemellett 2013 óta töretlen sikerrel hirdeti meg a Nyári diákmunka programot, amelyre idén 3,8 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak – jelentette be hétfői közleményében […]

Szeged, görögdinnye, dinnye, Mars tér, piac, szezon, nyár, gyümölcs

Hetekkel korábban kezdődhet idén a hazai dinnyeszezon

A meleg tavaszi időszak miatt idén várhatóan már július elején beindulhat a hazai görögdinnye szezonja. Ebben az évben a tavalyinál kissé nagyobb területen, mintegy 3000 hektáron ültettek dinnyét a termelők, akik kedvező időjárás esetén a tavalyihoz hasonló felvásárlási árakra számíthatnak idén is – állapította meg pénteken kiadott előrejelzésében az Agroinform.hu.

forint, pénz, fizetés, infláció, gazdaság

Varga Mihály: 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez

Varga Mihály pénzügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében jelentette be, hogy 184 milliárd forint uniós forrás érkezett Magyarországra a tanárok és óvónők fizetésemeléséhez.

Szeged, Vízmű, Szegedi Vízmű Zrt., vízvezeték-rekonstrukció, munkálatok, Csanádi utca

KSH: áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma

Áprilisban a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt. A munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.