Díszoklevelet kaptak

Egyetem

A Bölcsészettudományi Kar és a Természettudományi Kar több mint 200 egykori hallgatója vette át rubin-, vas-, gyémánt- és aranydiplomáját vasárnap.

Hetvenegy egykori hallgatóját köszöntötte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara október 11-ei, vasárnapi díszoklevél-átadó ünnepségén, melyen a 70, 65, 60 és 50 évvel ezelőtt végzettek vehették át rubin, vas, gyémánt és arany diplomáikat.

– Az egyetem a szimbolikus oklevéllel a nemzedékek felnevelésében végzett több évtizedes munkát értékeli – fogalmazott Papp Klára, a Bölcsészettudományi Kar dékánja, aki felidézte a több mint száz éves kar történetét, hangsúlyozva, hogy az intézményben a tanárképzés a kezdetektől meghatározó jelentőségű volt és az elmúlt száz évben szerepe tovább erősödött.

Az ünnepségen többek között a Kossuth gimnázium egykori igazgatónője, Szász Lajosné Nagy Erzsébet is átvehette díszoklevelét, az egyetem korábbi rektora, Abádi Nagy Zoltán pedig arany diplomájával kezében köszönthette az ünneplő közönséget.

Az Alma Mater végzésünk óta sokat változott, szívünkben azonban mégis keveset – mondta az ünnepségen Lenkey Béla, a KLTE Baráti Kör elnöke.

– Az oktatás és képzés mellett a legfontosabb feladatunk, hogy erős, összetartó kari közösséget kell formálnunk, ennek a közösségnek pedig Önök is a pillérei– fogalmazott Pintér Ákos dékán a Természettudományi és Technológiai Kar díszoklevél-átadó ünnepségén, melyet vasárnap délután tartottak az egyetem Díszudvarán.

– Az elmúlt években nagyon sok minden történt a világban és nálunk az egyetemen is. A régi Kossuth Lajos Tudományegyetemből Debreceni Egyetem lett, új épületeteket kapott a természettudományos oktatás, amely átvette a bolognai struktúrát, jelentősen változott a tanárképzés is és a Természettudományi Kar kiterjesztette profilját a mérnökképzésekre. A világ változik, azonban nekünk arra kell törekednünk, hogy azokat a kortalan emberi értékeket, mint a becsület, tisztesség és a kitartás, az Önök életútját mutatva, átadjuk hallgatóinknak – hangsúlyozta beszédében Pintér Ákos.

Az ünnepségen 6 vas-, 39 gyémánt- és 86 aranydiplomát adtak át az egykori hallgatónak, akik nevében Joó Pál 1965-ban végzett okleveles vegyész mondott köszönetet.

A díszoklevelek mellett a Természettudományi és Technológiai Kar Katedra Díját is átadták azon oktatónak, kutatóinak, akik több évtized, olykor egy egész életpálya során munkájukkal gazdagították a kar oktatási és tudományos életét. A TTK Gyémánt Katedra Díjában részesült: Dévai György professzor emeritus, Joó Pál nyugalmazott egyetemi tanár, Korompai Gábor nyugalmazott egyetemi adjunktus és Lévai Albert nyugalmazott egyetemi tanár. A TTK Arany Katedra Díját kapta: Cserpák Ferenc nyugalmazott egyetemi adjunktus, Lakatos Gyula nyugalmazott egyetemi docens, Mészáros Ilona nyugalmazott egyetemi docens, Nagy Ágnes egyetemi tanár, Papp Mária nyugalmazott egyetemi docens és Süli-Zakar István professzor emeritus.
unideb.hu