Romániában feloldották a kültéri maszkviselési kötelezettséget

Romániában szombattól bizonyos kivételekkel feloldják a kültéri maszkviselési kötelezettséget, eltörölték a koronavírus-járvány miatt elrendelt éjszakai kijárási tilalmat és az üzletek nyitvatartásának korlátozását – jelentette be a péntek esti kormányülés után Florin Citu miniszterelnök.

Horvátország újabb két héttel meghosszabbította a korlátozásokat

Horvátország szombattól május 31-ig meghosszabbította az érvényben lévő országos járványügyi intézkedéseket – derült ki a válságstáb pénteki sajtótájékoztatóján. A vendéglátósok arra számítottak, hogy néhány megyében, ahol azt a járványhelyzet megengedi, engedélyezni fogják a beltéri kiszolgálást.

Szijjártó: a V4-ek a világjárvány utáni új világrend nyertesei lehetnek

A visegrádi országok (V4), az együttműködésüknek köszönhetően, a világjárvány utáni új világrend nyertesei közé tartozhatnak – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a közép-lengyelországi Lódzban, a V4 diplomáciai vezetőinek találkozóját követő közös sajtóértekezleten.

Romániában jelentős eltéréseket találtak a halálozást összegző adatbázisok között

Jelentős eltéréseket talált a román egészségügyi minisztérium szakértői bizottsága a koronavírusnak tulajdonított haláleseteket összegző, különböző intézmények által vezetett adatbázisok között – derült ki pénteken, amikor a tárca honlapján közzétették a testület jelentését.

Csaknem 12 évre ítélték első fokon korrupcióért Bukarest egyik volt kerületi polgármesterét

Tizenegy év és nyolc hónap szabadságvesztéssel sújtotta, valamint 15 millió eurós (80 milliárd forint) kártérítésre kötelezte korrupcióért csütörtökön közzétett ítéletében a bukaresti törvényszék Marian Vanghelie volt bukaresti ötödik kerületi polgármestert, a Szociáldemokrata Párt (PSD) volt alelnökét.

A levegő, a víz és a talaj mentes legyen a szennyezőanyagoktól

Az Európai Bizottság ma elfogadta a levegőre, a vízre és a talajra vonatkozó szennyezőanyag-mentességről szóló uniós cselekvési tervet, melynek kidolgozása az európai zöld megállapodásban kitűzött kulcsfontosságú célok egyike. A terv integrált jövőképet vázol fel 2050-re: egy olyan világot, ahol a környezetszennyezés annyira kismértékű, hogy már nem károsítja az emberi egészséget és a természetes ökoszisztémákat. A […]

LUX közönséghét – nézze meg a díjra jelölt filmeket és szavazzon kedvencére!

Tizenhárom évvel a megalapítása után komoly átalakításon ment keresztül az Európai Parlament filmdíja. Ezentúl közvetlenül a közönség bevonásával választják ki a nyertes alkotást, a European Film Academy-vel kötött új együttműködésnek köszönhetően pedig jóval több európaihoz eljutnak majd a filmek. A díjat olyan  filmek kapják, amelyek fontos társadalmi problémákra hívják fel a figyelmet és az európai értékekkel […]