Koronavírus-járvány

Burgenlandban feloldják a teljes zárlatot

Európa

Burgenland – Ausztria két másik két keleti tartományával, Béccsel és Alsó-Ausztriával szemben – a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, április 1-e óta tartó teljes zárlat feloldása mellett döntött – jelentette be Hans Peter Doskozil tartományfőnök szerdán.

Burgenlandban hétfőtől újra kinyithatnak az üzletek, valamint a közeli testi kontaktust igénylő szolgáltatók – fodrászatok, kozmetikák, masszázsszalonok -, és a diákok is visszatérhetnek az iskolákba.

“A nyitást egyrészt a koronavírusos napi új megbetegedések számának jelentős csökkenése, másrészt a kórházak intenzív osztályainak stabilizálódása teszi lehetővé” – hangsúlyozta a tartományfőnök. “A járványügyi mutatókat szem előtt tartó, felelősségteljes intézkedések – amelyeket a lakosság is maradéktalanul betart és magáénak érez – csak az egyik elemét képezik a sikeres válságkezelésnek. A politikának emellett az is a feladata, hogy kilátást nyújtson az embereknek, hogy érezzék, van remény, van jövő” – tette hozzá.

Doskozil elmondta továbbá, hogy a tartomány döntése a kormánnyal és az egészségügyi minisztériummal való egyeztetés és egyetértés mellett született meg. Hozzátette, jelentősen növelni kívánják a tesztkapacitást a tartományban, hogy megelőzzék a járvány további felfutását. Az iskolákban a diákokat heti háromszor, a tanárokat heti két alkalommal fogják koronavírusra tesztelni, és növelik a munkahelyi szűrések számát is.

Egyúttal felszólította a kormányt, hogy mielőbb teremtse meg a tervezett “belépőtesztek” jogi hátterét, melynek célja, hogy negatív koronavírus teszt birtokában mind a szolgáltatókat, mind – majd a későbbiekben – a vendéglátó, kulturális és sportlétesítményeket látogatni lehessen.

Burgenland a hét napra és százezer lakosra vetített új megbetegedések számát illetően javuló tendenciát mutat, ez az adat jelenleg 159,3, és ezzel az értékkel a tartomány megelőzte Vorarlberget (167,2), ahol már – ugyan szigorú védelmi intézkedések mellett – több mint egy hónappal ezelőtt kinyithattak az éttermek is.