Magyarországon 17 újgenerációs EUROPE DIRECT központ tájékoztatja országszerte a lakosságot

Európa

Május elsejével megújult EU-szerte az Európai Bizottság által koordinált EUROPE DIRECT hálózat. Magyarországon mostantól 17 megyeszékhelyen működik EUROPE DIRECT európai uniós tájékoztató szolgálat. Az irodákban európai uniós szaktanácsadók várják az érdeklődőket gyakorlati és testreszabott tájékoztatással. A EUROPE DIRECT irodák a személyes és online ügyfélszolgálat mellett számos programot – szakmai konferenciákat, információs napokat, képzéseket, fórumokat, EU-tanórákat, versenyeket – kínálnak a polgárok számára. Elkötelezettek amellett, hogy az ország legkisebb szegletébe is eljuttassák az Európai Unióról szóló információkat: rendszeresen kitelepülnek falunapokra, fesztiválokra és egyéb rendezvényekre, ahol az emberek közvetlenül fel tudják tenni az EU-val kapcsolatos kérdéseiket, illetve ingyenes információs anyagokhoz juthatnak hozzá. A 17 irodából álló magyarországi hálózat a hetedik legnagyobb az EU-ban Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és Románia után. Az Európai Bizottság évi 516 800 euróval támogatja a magyarországi EUROPE DIRECT irodák működését.

Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője így nyilatkozott: „A EUROPE DIRECT irodák eddig is fontos sarokkövei voltak a magyarországi EU-s tájékoztatásnak. Örülök, hogy az újabb generációban is számos régi iroda folytathatja kiemelkedő munkáját. Az Európai Bizottság fontosnak tartja, hogy a magyar polgárok is országszerte értesülhessenek az uniós tagságunk erdeményeiről és kapjanak tájékoztatást vagy segítséget a mindennapi életüket érintő EU-s kérdésekben, illetve első kézből tájékozódhassanak az uniós intézkedésekről. Bízom benne, hogy az új, polgárok bevonására irányuló kezdeményezésekkel, mint amilyen az Európa jövőjéről szóló konferencia, még szorosabb és közvetlenebb lesz a kapcsolat az európaiak és az EU-s intézmények között. Ebben is fontos szerep jut majd az újgenerációs irodáknak.”

A EUROPE DIRECT hálózat új generációja 2021. május 1-jén kezdte meg működését Unió-szerte 424 tájékoztató központtal. A központok célja, hogy Európa minden szegletében közel hozzák a lakossághoz az Európai Uniót, az uniós szakpolitikákat és értékeket, közvetlenebbé tegyék az uniós intézmények és a polgárok közötti kapcsolatot. Segítenek megismertetni a lakosokkal például a koronavírus-járvány elleni legfontosabb intézkedéseket vagy az uniós Next Generation EU programot, amely támogatja a gazdasági helyreállítást, egyben segíti a zöld és digitális átállást. Az új EUROPE DIRECT hálózat időszerű és tényszerű információkkal szolgál az uniós témákkal, kérdésekkel kapcsolatban, de arra is törekedni fog, hogy párbeszédet folytasson a polgárokkal az Unió helyzetéről és jövőjéről. Aktualizált szerepüknek és megbízatásuknak megfelelően a EUROPE DIRECT új generációját alkotó központok a polgárok aktív részvételén alapuló rendezvényeket fognak szervezni, például az Európa jövőjéről szóló konferencia keretében. Tájékoztatni fogják az uniós szakpolitikákról és prioritásokról a helyi sajtóorgánumokat és véleményvezéreket, és bevonják őket tevékenységükbe. Elősegítik, hogy az Európai Bizottság értesüljön arról, mely uniós intézkedések számítanak érzékeny kérdéseknek helyi szinten. Az új központok ezenfelül népszerűsítik majd a tevékeny polgári szerepvállalást a diákok körében, és a régiójukban működő más európai uniós hálózatokkal közösen biztosítani fogják, hogy a helyi lakosok, szervezetek és vállalkozások könnyebben hozzáférhessenek a releváns információkhoz.