Az EU határozott multilaterális kereskedelmi fellépést szorgalmaz a Covid19-világjárványra válaszul

Európa

Az előterjesztett javaslatában az EU felkéri a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) tagjait, hogy kötelezzék el magukat egy olyan, többoldalú kereskedelmi cselekvési terv mellett, amely elősegíti a koronavírus-oltóanyagok és -gyógyszerek gyártásának kibővítését, illetve biztosítja a vakcinákhoz és a gyógymódokhoz való egyetemes és méltányos hozzáférést. Javaslatában az EU kiemeli, hogy a WTO központi szerepet játszik a világjárvány elleni fellépésben, és arra buzdítja a WTO többi tagját, hogy állapodjanak meg bizonyos – többek között szellemitulajdon-jogokkal kapcsolatos – kötelezettségvállalásokról.

Az EU felkéri a kormányokat, hogy:

  1. biztosítsák, hogy a koronavírus-fertőzés elleni vakcinákat, gyógyszereket és azok alkotóelemeit szabadon lehessen más országokba szállítani;
  2. ösztönözzék a gyártócégeket, hogy növeljék a gyártási volument, egyúttal pedig gondoskodjanak arról, hogy az oltóanyagokra leginkább rászoruló országok megfizethető áron juthassanak hozzá a vakcinákhoz – ezt segíthetik a következő intézkedések: licenciaszerződések megkötése, a szakismeretek megosztása, többszintű árképzés (ideértve az alacsony jövedelmű országok részére történő, nyereség nélküli értékesítést), bérgyártás, valamint a fejlődő országokbeli új gyártási létesítmények fejlesztésére irányuló beruházások;
  3. könnyítsék meg a kényszerengedélyezés alkalmazását a szellemitulajdon-jogok kereskedelmi vonatkozásairól szóló WTO-megállapodás (TRIPS-megállapodás) keretében.

Ami a több WTO-tag által megfogalmazott, a szellemitulajdon-jogok széles körű felfüggesztésére irányuló javaslatot illeti, az Európai Bizottság – bár kész minden, a világjárvány mielőbbi felszámolását segítő megoldási javaslatot megvitatni – nincs meggyőződve arról, hogy ez lenne a legjobb azonnali válaszintézkedés a Covid19-oltóanyagok lehető legszélesebb körű elosztására és gyors célba juttatására vonatkozó célkitűzés eléréséhez. Az EU ma előterjesztett javaslata e célkitűzés gyors és hatékony megvalósítását hivatott elősegíteni.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható.