Ursula von der Leyen elnök részt vett a Campo di Fossoli internálótáborban elkövetett tömeggyilkosság 77. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésen

Európa

Tegnap, július 11-én Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke részt vett az olaszországi Campo di Fossoli internálótáborban elkövetett tömeggyilkosság 77. évfordulója alkalmából megrendezett megemlékezésen. A tábor az észak-olaszországi Fossoli faluban működött a második világháborúban. Beszédében von der Leyen elnök méltatta a vérengzés áldozatait és mindazokat, akiknek a szabadságért és a demokráciáért folytatott áldozatos küzdelme lehetővé tette, hogy békés és demokratikus Európában éljünk. Az elnök lerótta kegyeletét azok előtt, akiket Európa „legismeretlenebb alapító atyáinak” nevezett, és akiknek az értékrendje ma is kijelöli számunkra a követendő utat.
Ursula von der Leyen hangsúlyozta, mennyire fontos ma is mindenkor megvédeni ezeket az értékeket és szabadságjogokat, ha veszély fenyegeti őket Európában: ha a zsidó közösség tagjai nem érzik magukat biztonságban, ha támadás éri a szabad médiát és az egyetemeket, illetve ha az embereket hátrányos megkülönböztetés éri, például bőrszínük vagy LMBTIQ-identitásuk miatt. Az elnök kijelentette: „Ezeket az értékeket napjainkban is érvényre kell juttatnunk. Gondoskodnunk kell arról, hogy minden ember életének része legyen az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia és az egyenlőség – Európán belül és kívül egyaránt. Ez Európa ígérete.”

Ursula von der Leyen elnök teljes beszéde itt olvasható (angol nyelven).