Az EP jóváhagyta a földgáztárolók tél előttre tervezett feltöltését

Európa

A képviselők szerint gyorsabb ütemben kell feltölteni a stratégiai gáztartalékot, hogy az orosz–ukrán háborús konfliktus közepette is biztosított legyen az energiaellátás.

  • Biztonsági tartalékra van szükség, hogy az európai háztartások és vállalkozások az ellátás akadozása esetén se maradjanak földgáz nélkül
  • 2022. november elsejéig a gáztárolókat kapacitásuk legalább 80 százalékáig fel kell tölteni
  • Szabotázsvédelmi intézkedések az esetleges külső beavatkozások ellen
  • A gáztároló létesítmények kritikus infrastruktúrának minősülnek

Az uniós tagországok minisztereivel már egyeztetett, új rendeletjavaslat szerint a tagországok és az üzemeltetők 2022. november elsejéig legalább 80 százalékig, de lehetőség szerint 85 százalékig kötelesek feltölteni az európai földgáztárolókat. A következő évek folyamán a cél 90 százalékra emelkedik annak érdekében, hogy Európa az esetleges ellátási zavarok esetén is védett legyen. Az is elvárás lesz a tagországokkal szemben, hogy több forrásból szerezzék be a földgázt, és külön intézkedésekkel fokozzák az energiahatékonyságot.

A gáztároló létesítmények kötelező tanúsítása

A rendelet szerint a gáztároló létesítmények ezentúl kritikus infrastruktúrának minősülnek. Ezért a külső beavatkozás kockázatának kizárása érdekében üzemeltetőiknek kötelező tanúsításon kell átesniük. Kizárólag azoknak az üzemeltetőknek a tulajdonában, illetve ellenőrzése alatt maradhatnak uniós gáztároló létesítmények, amelyek megszerezték ezt a tanúsítványt.

Közös beszerzés

Az Európai Bizottság augusztusig iránymutatást ad ki a tagországoknak arról, hogy hogyan tudnak közösen földgázt beszerezni. Az eljárást két vagy több tagország kezdeményezheti.

A jelentéstevők szerint

„A rendelet megoldást jelent a jelenlegi helyzetben. A Gazprom fegyverként használja az energiaellátást (…), ezért védőhálót kell felhúznunk” – mondta Jerzy Buzek (EPP, Lengyelország), a parlamenti tárgyalóküldöttséget vezető képviselő. A rendeletnek köszönhetően „többé nem lehetnek felelősek a tárolókapacitásainkért olyanok, akik fegyverként használják az energiát. Emellett a közös, uniós földgázbeszerzések is elindulhatnak ” – tette hozzá.

„A nagy földgáztároló kapacitással rendelkező országoknak kötelessége lesz fogyasztásuk legalább 35 százalékának megfelelő gázt tárolni. Akiknek nincs tárolási kapacitásuk, azoknak más tagállamokkal megállapodást kell kötniük a megfelelő gázmennyiség eltárolásáról. Ez a rendelet által ösztönzött szolidaritási mechanizmus” – mondta Cristian Buşoi (EPP, Románia) jelentéstevő, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság elnöke.

két képviselő nyilatkozata itt tekinthető meg.

A vitában nem szólalt fel magyar képviselő.

A következő lépések

A rendeletjavaslatot a képviselők 490 szavazattal, 47 ellenében és 55 tartózkodás mellett fogadták el csütörtökön. Most a Tanács hivatalos jóváhagyására van szükség ahhoz, hogy a rendelet megjelenhessen az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és hatályba lépjen.

Háttér

A jogalkotási javaslatot március 23-án nyújtotta be az Európai Bizottság az Ukrajna ellen indított orosz háború hatására. A Parlament április 5-én megszavazta a gyorsított eljárást, és két napra rá a javaslat mellé állt. Az uniós vezetők a versailles-i csúcstalálkozón az energiafüggőség problémáját kezelő intézkedéseket sürgettek.