Nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az EU-ban januárban havi szinten

Európa

Havi összevetésben nőtt a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és az Európai Unióban januárban.

Az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat hétfőn azt közölte, hogy januárban az euróövezetben és az Európai Unióban is 0,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom decemberhez képest, amikor az euróövezetben 1,7 százalékos, az EU-ban pedig 1,6 százalékos forgalomcsökkenést regisztráltak novemberrel összevetve.

Éves összevetésben az euróövezetben a kiskereskedelmi forgalom a decemberi 2,8 százalékos csökkenés után januárban 2,3 százalékkal esett, míg az EU-ban a decemberi 2,5 százalékos csökkenést követően januárban 2,2 százalékkal zsugorodott.

Elemzők előzetesen nagyobb mértékű, 1 százalékos havi szintű euróövezeti bővülést és kisebb mértékű, 1,8 százalékos éves szintű visszaesést vártak.

Decemberhez képest Hollandiában nőtt a legnagyobb mértékben, 4,9 százalékkal a kiskereskedelmi forgalom januárban, továbbá Luxemburgban (4,6 százalékkal) és Szlovéniában (4,1 százalékkal). A kiskereskedelmi forgalom havi szinten a legjelentősebben Ausztriában (-9,8 százalék) és Szlovákiában (-1,4 százalék).

Az év első hónapjában éves bázison Szlovéniában bővült a legnagyobb mértékben, 18,5 százalékkal a forgalom. A második legnagyobb növekedés Romániában volt 5,8 százalékkal, majd Máltán 5,7 százalékkal. A legjelentősebb, 8,9 százalékos éves csökkenés Belgiumban volt, Németországban 6,8 százalékos, Dániában és Svédországban pedig egyaránt 5,8 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom éves szintű visszaesése.

(MTI)