Húsvéti asztalról elmaradhatatlan a kalács – recept

Gasztro

A fonott kalács igazán ünnepi, húsvétkor pedig a terített asztal elmaradhatatlan eleme. Ezzel a recepttel nem lehet kudarcot vallani, finom foszlós kalács, ami másnapra sem fog kiszáradni. Az elkészítéséhez nincs szükség konyhai gépre, a tészta fonásnál sem ragad.

Hozzávalók:

  • 40 gramm olvasztott vaj
  • 1 csomag porélesztő (7 gramm)
  • 150 ml tej
  • 300 gramm liszt
  • 1 tojássárgája
  • 40 gramm porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Elkészítés:

Az élesztőt egy kanál porcukorral futtasd fel a tejben, addig a vajat olvaszd meg a mikróban. Amikor a vaj felolvadt, és az élesztő felfutott, az összes hozzávalót tedd egy tálba és kézzel dolgozd össze.

A cipó alakúra formázott tésztát helyezd egy tálba, fedd le és egy órára tedd meleg helyre, hogy duplájára nőjön.

Ezek után jön a formázás. A megkelt kalácstésztát oszd 4 egyenlő részre, így kisebb kalácsok lesznek. Minden tészta gombócból három darab 15 cm hosszú rudat hengerelj, fektesd egymás mellé a rudakat, nyomd össze a végét, és mint egy copfot fond össze.

A fonott kalácsokat sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezd, és megint hagyd állni a tésztát 15 percig. Ha újra megkelt egy tojással kend le.

Előmelegített sütőben a négy kisebb kalácsot 175 °C-on 10-15 perc alatt süsd készre.

– Bácsi Éva –