A mixer és a barista szakma hasonlóságai és különbségei

Gasztro

Hazánkban egyre nagyobb az érdeklődés a mixer és a barista szakmák iránt, ennek ellenére sokan még mindig összetévesztik a kettőt, mert nem igazán tudják az emberek, mit takarnak ezek a szakmák.

Mit csinálnak és miben különböznek egymástól ezeknek a szakmáknak a  képviselői?

Mixer vagy bartender? Mindkét elnevezés az angolból nyelvből került át, de alapvetően nincs nagy különbség a kettő között. Mixernek lenni nem csak azt jelenti, hogy finom koktélokat tud keverni, ehhez a szakmához többféle készség és szakmai tapasztalat is szükséges. Míg a mixer az italokra és azok elkészítésére koncentrál, a bartender azonban nemcsak az italokra, hanem a vendégekre is odafigyel.

Akkor mit csinál a barista?

Akik nincsenek tisztában a barista jelentésével azok összetéveszthetik a bartenderrel, holott két különböző szakmáról van szó. Eredetileg a barista a csapost, vagy pultost jelentette, mára azonban már eltér a jelentése az eredetitől. A baristának mindent tudnia kell a kávéról és annak tökéletes elkészítési lehetőségeiről. Tehát nem elég egy kávézóban kávét készíteni, attól még nem lesz barista valaki, baristává akkor válik, ha mindent tud a kávéról, az összes eszközt ismeri ami az elkészítéséhez szükséges, és nagyon jól ismeri a kávékészítés módszereit.

Miben különbözik a mixer és a barista?

Egyértelmű, hogy amíg a barista kávéval, a mixer alkoholos italokkal dolgozik és rendelkezik több tudással. Bár mindketten nagyon látványosan tudnak  italt készíteni, a legnagyobb eltérés a pultban való munkájukban van.

Kinek ajánlható ez a két szakma?

Természetesen mindkét szakmához szükséges a végzettség és jó néhány veleszületett képesség is. Mindkettőhöz szükség van jó kommunikációs képességre, emberismeretre, és a vendéglátás szeretetére.

Mindkét szakmára jellemző a gyors, tempós munkavégzés, ehhez viszont elengedhetetlen a jó fizikai állóképesség. Nem árt a jó stressztűrő képesség, és a megosztott figyelem képessége sem. A szakmai tapasztalat csak emel a dolgozó munkáján.

Képzési lehetőségek

A legfontosabb a képzések területén a jó iskola megválasztása, célszerű utánanézni, hogy mennyire felszerelt az iskola, mennyire gyakorlatias a képzés. A gyakorlati oktatók gyakorlottsága, profi és a szakmában járatos személye a garancia az oktatás minőségére.

Egyre nagyobb a kereslet az olyan szakemberek iránt, akik nem csak egyik vagy másik szakmában járatosak, hanem értenek a munkafolyamatok mindegyikéhez. Ezért szerveznek már olyan tanfolyamokat, képzéseket is ahol ugyanannyi idő alatt két szakmát is el tudnak sajátítani a tanulók.

Léteznek angol nyelvű bartender képzések, ahol a gyakorlatra helyeződik a hangsúly. A bartendereknek angol szaknyelv tanfolyam során angolul beszélnek a tanulóval, így gyorsan fejlődik a tanuló kommunikációs képessége.

Összegezve

Bár kicsi az eltérés a mixer és barista szakma között, azért az elmondható, hogy mindkét szakmához szükség van bizonyos képességek meglétére, a gyors munkavégzés fizikai állóképességének bírására, és a vendéglátás szeretetére. (x)