Vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország

Gazdaság

Fontos beruházás elkészülését jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter közösségi oldalára kitett videójában.

Vírustesztekhez is használt fiolák gyártásában erősödik Magyarország önellátása. A Szekszárdi Jako-Meditech 1,7 milliárd forintos beruházását 1,6 milliárd forint költségvetési támogatással segítette a magyar állam.  Az általuk is gyártott fiolák szükségesek a koronavírus teszteléséhez és kivizsgálásához.

A kapacitásbővítéssel duplájára, 70-re nőtt a munkahelyek száma a vállalkozásnál. Az elkészült fejlesztés egyike az Egészségipari Támpogatási Program kézzelfogható  eredményeinek.

Csak néhány példa a közelmúltból: a Vajda-Papír már több, mint 50 milló védőmaszkot gyártott le, ennek jelentős részét értékesítette is. Tíz millió darab Favipiravir tabletta készült a Meditop pilisborosjenői üzemében.

A beszámolóból kiderül, hogy az évi 140 ezer fertőtlenítő adagolót gyártó F-team Kft. pedig megkezdi a szállításokat a kórházaknak.

A programban eddig 58 beruházásről állapodtak meg, ebből 10 már el is készült. Ezek összesen 1500 munkahely megvédéséhez járulnak hozzá. A fejlesztések folytatódnak további egészségipart erősítő döntéseket fogunk majd hozni – teszi hozzá Varha Mihály.