Harmadik hónapja csökken az ipari termelés Horvátországban

Gazdaság

Januárban immár harmadik hónapja csökkent az ipari termelés Horvátországban – közölte a horvát statisztikai hivatal (DZS) hétfőn.

Januárban az ipari termelés volumene 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, decemberhez képes ugyanakkor 0,9 százalékkal volt nagyobb. Decemberben 2,4 százalékos, novemberben 2,3 százalékos volt a visszaesés.

Januárban 2022 azonos hónapjához viszonyítva a köztes termékek gyártása 8,3 százalékkal, az energiaé 8,1 százalékkal, a tartós fogyasztási cikké 6,9 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké pedig 0,9 százalékkal csökkent.

A tőkejavak ipari termelése ugyanakkor 13,1 százalékkal nőtt.

A tevékenységek nemzeti osztályozásának területei szerint 2023 januárjában 2022 januárjához képest a szezonálisan és naptárhatással kiigazított ipari termelés az energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,3 százalékkal, a feldolgozóiparban 2,4 százalékkal, míg a bányászatban 1,1 százalékkal mérséklődött.

Az ipari késztermékek összkészlete január végén a december végihez képest 3,8 százalékkal, a 2022 január végihez képest pedig 5,5 százalékkal emelkedett.

Az ipar teljes munkatermelékenysége 0,5 százalékkal volt alacsonyabb, mint 2022 azonos időszakában.

(MTI)