Raklapos szállítmányozás Szlovákiába – egy napon belül is lehetséges

Gazdaság

Dobogós helyen áll Szlovákia hazánk kereskedelmi partnerei között. A hagyományosan szoros gazdasági együttműködés fenntartására és erősítésére nagy hangsúlyt fektetnek a felek. Egyebek mellett további hidak és kompkapcsolatok létesítésével bővítik a közlekedési lehetőségeket, így még egyszerűbbé és gyorsabbá válik a szállítmányozás Szlovákia irányába.

A közúti szállítmányozás a legkézenfekvőbb

A két ország közötti intenzív gazdasági kapcsolatokat többek között a földrajzi közelség indokolja. Ugyanezzel magyarázható, hogy a közúti szállítmányozás a leggyakrabban alkalmazott módozat (piaci adatok szerint tavaly a belföldi közúti áruforgalom csökkent ugyan, nemzetközi viszonylatban azonban bővült). Rugalmassága, a tényleges háztól-házig megoldás lehetősége és az esetleges átrakodások egyszerűsége miatt ez a leginkább magától értetődő megoldás.

HU-SK, <24 h, 24 t

Ez nem egy új tudományos modell leírása, hanem egy lehetséges válasz a gyártó és kereskedelmi szektorban jelentkező problémákra. Számos magyar vállalkozás működik szlovákiai cégek beszállítójaként, ők gyakori, de olykor kisebb volumenű, vagy előre nehezen kalkulálható szállítási igénnyel lépnek fel a piacon. Előfordul, hogy az exportra szánt termékek nem egyszerre érkeznek be a gyártóktól, és a közvetlen szállítások költségei aránytalan kiadást jelentenek. Arra is van példa, hogy a szállítmányozás Szlovákiába sürgős lenne ugyan, de néhány raklapnyi árura nem találni megfelelő fuvarajánlatot.

Erősödik az igény a 24 órás szállításra

Ehhez hasonló igényekre hangolta legújabb megoldását a Raben: a raklapos exportküldeményeket saját gyűjtőjárataival akár napon belül juttatja el szlovákiai depójába, ahonnan másnap, azaz a felvételtől számított 24 órán belül a címzetthez kézbesíti őket. A hazai megbízók által feladott árukat a Dunaharasztiban lévő központba viszik, ahol 24 tonnás szerelvényekre rakják. A késő délutánig beérkezett küldemények még aznap este megérkeznek a szlovákiai Szenc (Senec) városába, másnap pedig a végső célállomásra. (x)