Így használd a klímát, ha gyermek is van a családban

Gazdaság

Az interneten különböző fórumokon és postokban, újra és újra előkerül a kérdés, hogy kisbabával a családban okoz-e kárt a klímaberendezés használata.

Lehet-e baba mellett használni a klímát?

Nagyon sok szülő feltette ezt a kérdést a gyermekorvosoknak, akik gyaníthatóan azt javasolják, hogy odafigyelés mellett a kicsinek jobb a klímával hűtött szoba, mint a forró, levegő nélküli.

Mit jelent ebben az esetben az odafigyelés?

Azt jelenti, hogy a klímaberendezésre figyelve a következő feltételekkel használhatjuk a klímát ha pici baba van a családban:

  • A légkondicionáló berendezés szűrői mindig legyenek tisztán tartva, mert az elhanyagolt szűrő a baktériumok és gombák melegágya lehet.
  • A belső és a külső hőmérséklet között ne legyen nagyon nagy eltérés, mert az rendkívüli kárt okozhat a szervezetben főleg, hogy a babák hőszabályozása sokkal lassabb mint a felnőtt embereké, így nagyobb esély van a megfázásra, sőt a még a tüdőgyulladásra is.
  • A klíma készüléket úgy kell beállítani, akár előre programozással, akár manuálisan, hogy ne fújja a levegőt a babára.
  • A legoptimálisabb hőmérséklet 23-27 fok között van, de a kinti és a benti hőmérséklet között 7 foknál több különbség ne legyen, még a legnagyobb forróságban sem.
  • A babát hosszú ujjú és hosszú szárú ruhába öltöztessük, de van amikor még be is kell takarni.
  • Miután a klíma szárítja a bőrt fokozott figyelmet kell fordítani a kicsi testápolására.

Kisgyerekkel az is szerencsés megoldás lehet, ha mobil klímát alkalmazunk, de jó ha akkor üzemeljük be, ha a gyermek nincs a szobában. Célszerű lefekvés előtt lehűteni a helyiséget a megfelelő hőmérsékletűre. Egy nagy teljesítményű mobil klíma már 50-138 m2 alapterületű, átlagos belmagasságú lakást is hatékonyan le tud hűteni, sőt olyan “Sleep”, csendes funkcióval is rendelkezik, hogy a készülék akkor is dolgozhat, amikor a baba alszik.

Fontos azonban figyelemmel kísérni, hogy a klíma folyamatos működése során, mivel páramentesítő hatással is bír, ne száradjon ki nagyon a helyiség levegője. Az időnkénti szellőztetés ezért elengedhetetlen.

Természetesen egy mobil klíma nemcsak a nyári forróságban, hanem az őszi- tavaszi szezonban is jó szolgálatot tehet. Azok a változatokkal, amelyek rendelkeznek fűtő funkcióval is, hűvösebb időszakokban fel lehet melegíteni a levegőt kellemes 22-24 fokra is, ha  a helyzet úgy kívánja.

Manapság az enyhe telek miatt egyre többen gondolnak a klímaberendezésre, mint alternatív fűtésre. A fűtésre optimalizált klímák megfelelőek lehetnek erre a célra. A fűtésre használható klímaberendezések forgalmazása a Klíma Markt Webáruházban is megtekinthető, ahol többféle és fajta gyártmány közül lehet választani.

Összegezve

Abban az esetben ha gyermek van a családban, a klímaberendezés használata nem tér el az egyébként szokásostól, csupán a szűrők tisztántartására és a beállított helyes hőmérsékletre kell jobban odafigyelni. (x)