Eladnád az autódat? Ezek a legfontosabb feladatok!

Gazdaság

Mindenkinek aki autótulajdonos, eljön egyszer az ideje, hogy azt mondja, na most lecserélem az autómat. Megunta vagy csak sokat kell már rá költeni vagy csak biztonságosabbat, modernebbet szeretne? Igazából mindegy is az oka, ha el akarja adni a legfontosabb tennivalók a következők lesznek.

Adatok a hirdetés feladásához

Az első dolog az elhatározás után egy hirdetés feladása lesz, az interneten regisztrációval gyorsan össze lehet állítani egy ajánlatot. Természetesen az adatok kitöltésére érdemes időt szánni, hogy pontos legyen a nyomtatvány.

Érdemes alaposan végig gondolni, hogy az autónak milyen plusz alkatrészei, gumi szettek téli- nyári, utólag beépített hifi találhatók meg nálunk, amire nem lesz már szükségünk, említsük meg a hirdetésben.

Készítsünk jó képeket!

Érdemes az autó minden oldalát lefotózni, a sérüléseket külön, hiszen úgyis ki fognak derülni a szemle során. A szokásos külső- belső takarítás után a beltérről is készítsünk képeket lehetőleg ne ellenfényben. Ha kép kollekcióval töltjük fel a hirdetést az erősen bizalomnövelő.

Érdemes a hirdetésben szereplő állításokat képekkel alátámasztani. A sérülés nyomokon kívül a kilométeróra állásáról, a gumiabroncs profilmélységének a szemléltetéséről is képeket készíteni.

Az utastérről készített képek is lényegesek, hiszen fontos a kárpitok állapota, a kormánykerék, a pedálok állapota, a kapcsolók épsége és a beltér tisztasága, ami jellemzi az autó eladóját. Ha van rá lehetőség, akkor töltsünk fel képeket az autó gyári papírjairól, szervíz könyvéről és szerviz számláiról.

Javítanivaló problémák

A hirdetésben érdemes feltüntetni  a hibákat és várható javításokat, mert akkor nem kell feleslegesen tárgyalni az autóról. Természetesen a szerződés megkötésekor az autó ismert hibáit, hiszen azokra hivatkozva reklamálhat a vevő később. Bizonyos hibák könnyen észrevehetők, de egy bírósági eljárás során az eladónak kell bizonyítani, hogy a hiba nem állt fenn, amikor még nála volt az autó. Szervízben vagy márkaszervizben érdemes bevizsgáltatni az autónkat, mert az erről készült jegyzőkönyv bizalomgerjesztő.

A hirdetés megjelenése

Ha megjelent a hirdetés valószínűleg sokan fognak jelentkezni, főként a nepperek akik alkudozni kezdenek, nevetséges árat kínálva, de nem szabad bedőlni nekik. Abban az esetben ha nincs szükségünk azonnal a pénzre, ráérünk megvárni a komoly érdeklődőket.

Az eladás

Jó ha tisztázzuk magunkban mennyi az a minimális ár amennyiért eladnánk, mert alkupozícióban könnyű elhamarkodott döntést hozni. Amennyiben nincs alku, azt a hirdetésben hangsúlyozni kell.

Az eladáskor át kell adni a leendő tulajdonosnak az autó eladásakor az adásvételi szerződés 2 példányát, a jármű törzskönyvét, forgalmi engedélyét, kulcsait és ha van akkor a szervízkönyvét.

Használt autók felvásárlása Magyarországon legegyszerűbben a készpénzes autófelvásárlás weboldalán található feltételekkel lehetséges, ahol minden lépésben sokat segítenek.

Összegezve

Ha eldöntöttük, hogy eladjuk az autónkat akkor egy jó hirdetés segítségével sikerülni fog az értékesítés, de ki kell várni a megfelelő komoly vásárlót, nem kell azonnal áron alul értékesíteni. (x)