Meghalt 124 beteg, 93 új fertőzött Hajdú-Biharban

Helyi hírek
Koronavírus

Meghalt 124, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 1680 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést – közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön, kiemelve: eddig 4 153 038 embert oltottak be Magyarországon, közülük 2 315 428-an már a második adag vakcinát is megkapták.

A kormányzati portálon azt írták: 787 647-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 28 297-re, a gyógyultaké 546 246-ra emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 213 104. Kórházban 4104 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 485-en vannak lélegeztetőgépen.
Hatósági házi karanténban 24 902-en vannak, a mintavételek száma 5 475 551-re nőtt.
Kiemelték, hogy már több mint 4,7 millióan regisztráltak oltásra és 80 százalékuk meg is kapta a vakcinát. A még oltásra váró regisztráltak az online időpontfoglalóban is tudnak foglalni jelenleg Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat.

A 16-18 éveseket arra kérik, hogy péntekig regisztráljanak az oltásra, mert csak az érvényes regisztrációval rendelkezők tudnak majd online időpontot foglalni a jövő hét második felében tervezett oltásra, amely Pfizer-vakcinával történik a kórházi oltópontokon.
Közölték azt is, hogy az oltási program előrehaladtával, a járvány megfékezéséért már a Magyarországon élő külföldiek és a taj-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is regisztrálhatnak az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon.
Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra, mert “a járványból egyedül a védőoltás jelenti a kivezető utat”.

“Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen” – hangsúlyozták. Az uniós beszerzésből öt gyártótól – Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac – 24 millió adag vakcina várható: ezekből eddig a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Ezenfelül Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt.
Emlékeztettek: a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek szombattól megnyíltak a vendéglátóhelyek belső terei, a szállodák, a szabadidős létesítmények, az állatkertek, múzeumok, mozik, színházak, edzőtermek és sportesemények, és ezeket a helyeket rokon kíséretében kiskorúak is látogathatják.

Azt írták: a védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel az igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu oldalon az Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. Ha valaki a védettségi igazolvány kiállítása miatt szeretné ellenőrizni, hogy oltását a háziorvosa, illetve oltóorvosa rögzítette-e, az eeszt.gov.hu honlapon keresztül egyszerűen megteheti.

Kérik az oltandókat, hogy a csoportosulás, a tumultus elkerüléséért az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra. Kérik azt is, hogy ha tehetik, nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a brit vírusvariáns továbbra is terjed, ezért az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen. A fertőzés közösségi terjedésének megfékezéséért továbbra is azt kérik, mindenki kerülje azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsa a szociális távolságot, gyakran és alaposan mosson kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az otthonukban gyógyuló enyhe és középsúlyos tüneteket mutató koronavírusos betegek kezelésére felírható és ingyenesen kiváltható a favipiravir gyógyszer, amely megakadályozza a tünetek súlyosabbra fordulását – tették hozzá.

Az oldal térképe szerint eddig Budapesten (141 430) és Pest megyében (109 275) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (44 687), Győr-Moson-Sopron (43 269) és Hajdú-Bihar megye (41 762). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (17 322).