Az országos átlagnál is több ügy érkezett a Szegedi Törvényszékre 2023-ban

Az országos átlagnál is több ügy érkezett a Szegedi Törvényszékre 2023-ban

Helyi hírek

Évértékelő sajtótájékoztatót tartott a Szegedi Törvényszék, melyen elhangzott: a Szegedi Törvényszék az országos átlagot meghaladó mértékű ügyszám emelkedés mellett is újból eredményes évet zárt 2023-ban.

2024. május 9. napján tartotta összbírói értekezletét a Szegedi Törvényszék, amelyet megelőzően a korábbi évekhez hasonlóan a Szegedi Ítélőtáblával közösen szervezett sajtótájékoztatón nyilatkozott Dr. Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke, dr. Bálind Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke, valamint dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke az előző év eredményeiről és szakmai tapasztalatairól, lehetőséget biztosítva a megjelent sajtószervek képviselőinek a kérdésfeltevésre is.

A sajtótájékoztató megnyitását követően Dr. Senyei György elnök úr ismertette a Szegedi Törvényszék 2023. évi munkásságának legfontosabb eredményeit, amelyek vonatkozásában kiemelte, hogy az ügyforgalmi adatok alapján a Szegedi Törvényszék ítélkezési tevékenységét a nehéz megítélésű ügyek Csongrád-Csanád Vármegyében rendkívül magas száma mellett is időszerűség, szakmaiság és kiegyensúlyozottság jellemezte, amelyet a törvényszék és az illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok határozatainak országos átlagot meghaladó elfogadottsága is igazol.

Dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Törvényszék elnöke is beszámolt az elmúlt időszak kihívásairól. A törvényszék gondos gazdálkodásának köszönhetően elért jelentős megtakarítások mellett a működési költségek is számottevően növekedtek, az energiafelhasználás csökkentése és racionalizálása érdekében a Szegedi Járásbíróság szervezeti egységeinek előző évben megkezdett átköltöztetése 2023-ban folytatódott.

A törvényszék elnöke kiemelte: a bírósági munka hatékonyságát és időszerűségét mutatja, hogy a hosszú pertartamú ügyek számában csökkenés mutatkozik. A 2 éven túl folyamatban levő ügyek száma a törvényszék polgári és gazdasági ügyszakában országos viszonylatban arányaiban a 4. legkevesebb, munkaügyi ügyszakban nem éri el a 3 db-ot, míg közigazgatási ügyszakban – a hét törvényszék közül a legkedvezőbb –, mindössze 1 db volt folyamatban év végén. A törvényszék illetékességi területéhez tartozó járásbíróságok időszerűségi mutatója szintén az élmezőnybe került: országos szinten az 5. legjobb. Kiemelkedő eredmény, hogy járásbírósági szinten büntető ügyszakban valamennyi 5 éven túli ügy befejeződött, továbbá a teljes törvényszéket érintően az 5 éven túli ügyek száma 1 év alatt 14-ről 5-re csökkent.

Az adatokból az is látható, hogy büntető ügyszakban a járásbíróságokon továbbra is az embercsempészés miatti bíróság elé állításos ügyérkezés száma a legmagasabb, de egyre több a vagyon elleni és a fiatalkorúak által elkövetett erőszakos bűncselekmények miatt indult büntetőügy is, törvényszéki elsőfokú büntetőügyek közül pedig a soron kívüli ügyek száma jelentős. Polgári ügyszakban rendkívüli mértéket öltenek különösen a kiskorú gyermeket érintő házassági bontóperek, a szülői felügyelettel és a kapcsolattartással összefüggő, emellett a szavatossági perek, míg a gazdasági peres ügyek a gazdálkodó szervezetek közötti elszámolási vitákat és a kellékszavatossági igényeket érintik leginkább.

A Szegedi Törvényszék az előző évekhez hasonlóan az ítélkezési munka mellett komoly hangsúlyt fektetett a nemzetközi kapcsolatok ápolására is, a Vilniusi Közigazgatási Bíróság az Európai Bíróképző Hálózat (EJTN) közös szervezésében megvalósult bíróképzési
csereprogram keretében 2023. szeptember 10. és 15. napja között fogadta a Szegedi Törvényszék közigazgatási ügyszakos bírákból álló delegációját.

Mindemellett a Szegedi Törvényszék egy közigazgatási és három büntető ügyszakos bírája, valamint egy büntető ügyszakos – időközben bíróvá kinevezett – bírósági titkára továbbra is tagja volt a bíróságon országosan működő Európai Jogi Szaktanácsadói Hálózatnak, amely révén a nemzetközi érintettségű ügyekben a jogszabályok naprakész, adekvát ismerete, a nemzetközi jogsegélyek hatékony kezelése elősegíti a magas szakmai színvonalú ítélkezést. Az OBH elnökének megbízása alapján továbbra is a Szegedi Törvényszék bírája látja el az Európai Igazságügyi Hálózat büntető ügyszakos bírósági kapcsolattartói feladatait, ezzel segítve az ország valamennyi bíróságát érintő nemzetközi jogsegélyforgalom időszerűségét.

(szegeditorvenyszek.birosag.hu)

Fotó: Szegedi Törvényszék