Júliusban rendezik a Fesztivál Akadémia Budapest kamarazenei programsorozatot

Kultúra

Július 16. és 25. között rendezik a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által alapított Fesztivál Akadémia Budapest kamarazenei eseménysorozatot hangversenyekkel és összművészeti kísérőprogramokkal.

A programoknak központi helyszínként a Zeneakadémia, valamint a Budapest Music Center, a Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga, az ELTE Központi Könyvtára, a Benczúr Ház és a Károlyi Palota udvara ad otthont.

A kultúra szereplői a pandémia idején is sokat tettek az emberek lelki egyensúlyának megmaradásáért. A művészek mostani feladata ezt továbbvinni, kicsalogatni mindenkit az otthonából, s hitet adni, hogy ismét élhetik a normális életüket – hangsúlyozta a fesztivál programjait ismertető keddi sajtótájékoztatón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár Budapesten.

A fesztivál fellépői között szerepel mások mellett Gidon Kremer és a Kremerata Baltica, Joshua Bell, Patricia Kopacsinszkaja, Baráti Kristóf, Várdai István és Horti Lilla, Nicolas Altstaedt, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, José Gallardo, Mate Bekavac, Philippe Tondre, Fejérvári Zoltán, Balog József, valamint a fesztivál művészeti vezetői, Jonian Ilias Kadesha és Vashti Mimosa Hunter alkotta újjáalakult Kelemen Kvartett.

A rendezvény Családfák tematikájáról Kokas Katalin elmondta, hogy a fesztiválon nemcsak zenész családok muzsikálnak majd, hanem a különböző fellépők ezen túl is sok szállal kapcsolódnak egymáshoz, valamint család témájú kompozíciók is megszólalnak.

A műsorban nagy zeneszerző dinasztiák tagjai éppúgy szerepelnek, mint család tematikájú kompozíciók Johann Sebastian Bachtól Mozarton át Brahmsig, Schumannig, Bartókig és kortárs zeneszerzőkig.

A tíz nap alatt lezajló tizenhárom hangversenyt kerekasztal-beszélgetések, zenetörténeti előadások, a Várfok Galériában kortárs képzőművészeti kiállítás, a Fortepan anyagából összeállított fotókiállítás, magyar színészek részvétele és népzenei gálakoncert színesíti.

Az esti hangversenyek műsorából érdemes kiemelni Gidon Kremer és együttese, a Kremerata Baltica vendégjátékát, Joshua Bellt, aki Piazzollát, Chaussont és Brahmsot játszik, vagy Kopacsinszkaja moldáviai hegedűművész fellépését, aki Schönberg Holdbéli Pierrot című dalciklusát adja elő és cimbalmos édesapjával is muzsikál. Július 17-én, a fesztiválon lesz hallható élőben először az újjáalakult Kelemen Kvartett előadásában Bartók 3. vonósnégyese, Rados Ferenc Kelemen Barnabással Sztravinszkijt játszik július 20-án, a Kelemen Kvartett-tel pedig Faurét adnak elő július 22-én.

A fesztivál másik pilléreként megvalósuló Hubay Jenő Hegedűversenyre már várják a jelentkezéseket. A húsz évesnél fiatalabb, közép-kelet-európai hegedűművész generáció számára meghirdetett versenyt Miskolcon rendezik decemberben, a zsűri elnöki tisztét Boris Kuschnir, a Bécsi Konzervatórium és a Grazi Zeneművészeti Egyetem professzora tölti be.

Kelemen Barnabás kiemelte: a versenyre a visegrádi négyek és a Magyarországgal szomszédos országok 20 év alatti hegedűsei jelentkezhetnek, a döntősök automatikus meghívást kapnak a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyre.

 

MTI

pixabay

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük