Ezüst Gy. Zoltán festményeiből és grafikáiból nyílik kiállítás a budapesti Próféta Galériában

Kultúra

Kor-Képek címmel Ezüst Gy. Zoltán festményeiből és grafikáiból nyílik retrospektív kiállítás csütörtökön a budapesti Próféta Galériában.

Mint az 58 éves művész-tanár az MTI-nek elmondta, az elmúlt évtizedekben készült alkotásaiból válogatta össze a tárlat anyagát. A XI. kerületi Bartók Béla úti galériában több mint húsz nagyméretű akril-vászon kompozíciója és harminc grafikája látható.

A Szentendrén élő művész festményein a valóságos világot a pixelek és képhibák teszik szürreálissá. Képein a mai digitális, vizuális nyelvre válaszolva fiktív alakok és terek jelennek meg.

Művészetére nagy hatást gyakorolt a prekolumbián azték, tolték, maja kultúra, illetve a görög mitológia Ikarosz-figurája. Grafikáinak ember- és állatábrázolásai anatómiai pontosságúak, gyakran visszatérő képi elemei különböző repülő szerkezetek, házfalak, maszkok. Alkotásain a reális keveredik az álomszerűséggel.

A Képzőművészeti Főiskolán végzett művész témáit számos külföldi tanulmányútján merítette: beutazta Európát, hosszabb időt töltött Bécsben, de Mexikóban, a Yucatán-félszigeten és Egyiptomban is járt. Országszerte voltak kiállításai, több szentendrei és budapesti tárlatán kívül bemutatták munkáit Havannában, Helsinkiben, Genfben, Meránóban és Ljubljanában is. A Próféta Galériában április 7. és május 5. között tekinthető meg a kiállítás.