Ausztria, Bécs, belváros, épületek, francia nagykövetség

A magyar vezérkari főnök és a lengyel nagykövet megerősítette az együttműködés fontosságát

Ország

Az együttműködés fontosságát erősítette meg a magyar vezérkari főnök és a lengyel nagykövet pénteki találkozójukról kiadott közös nyilatkozatában.

Böröndi Gábor altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke pénteken hivatalában fogadta Sebastian Kecieket, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetét és Slawomir Mnitowski ezredest, lengyel védelmi attasét.

A megbeszélés során megerősítették a nagy múltú magyar-lengyel kapcsolatok és a szolidaritás kiemelkedő jelentőségét, továbbá aláhúzták a közös szövetségbe tartozás és ezzel összefüggő célok, illetve együttműködés fontosságát.

Keciek nagykövet a nyilatkozatban felhívta a figyelmet, hogy a náci Németország és a Szovjetunió 1939-ben Lengyelország ellen irányuló, provokálatlan agressziójának áldozatául eső lengyel társadalmat érintő kijelentés nem volt helyénvaló.

Böröndi altábornagy világossá tette, hogy nem állt szándékában megkérdőjelezni azt, hogy Lengyelország a legfőbb áldozata és elszenvedője volt a II. Világháborúnak.

A Honvéd Vezérkar főnöke továbbra is prioritásként kezeli a NATO-n belüli együttműködés fejlesztését, valamint kifejezte a Lengyelországgal való kapcsolatok építése iránti elkötelezettségét.

A látogatást a kölcsönös tisztelet, a szolidaritás, az egyetértő együttműködés és a közös prioritások erős kötelékének gondolatával zárták a felek – áll a Honvédelmi Minisztérium közleményében.