Zsidó kulturális fesztivált tartanak Debrecenben

Ország

Az ALL-IN Debrecen programjaiban csütörtöktől vasárnapig ismét a sokszínű zsidó kulturális örökségé a főszerep Debrecenben, ahol immár második alkalommal rendezik meg a zsidó utcafesztivált – közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a Pásti utcában zenés és táncos programokkal, versénekekkel, ismeretterjesztő előadásokkal és helytörténeti sétákkal várják az érdeklődőket. A programok keretében bemutatkoznak a zsidó konyhai tradíciók, terítéken a legjellemzőbb fogásokkal és italokkal, aki pedig a kultúrában és vallásban is szívesen elmerülne, a zsinagóga és a rabbiszoba megtekintésére is lesz lehetősége.

A programsorozat csütörtök délután a Berésit – Teremtés című, magyarországi alkotók műveit bemutató kiállítás megnyitójával kezdődött meg, este pedig Ádám Eszter operaénekes és Juan Pablo Esmok Lew argentin zeneszerző és gitárművész estjére várják a közönséget.

Szombaton este a Pásti utcai zsinagóga kertjében folytatódik a fesztivál, ahol népszerű zsidó dallamok csendülnek fel a Rachel Nőegylet Kórus Kis éji zsidó zene című műsorában, amelyet kötetlen beszélgetés, valamint kóser ételek és italok kóstolója követ. Vasárnap színes programokkal várják egész nap az érdeklődőket: lesz túravezetés a zsidó negyedben, előadások, tárlatvezetések, zenés bemutatók, színházi előadás, miközben széles gasztronómiai kínálatból válogathatnak a programokra érkezők: a Debreceni Zsidó Hitközség kóser konyhája és a Hamsza étterem jóvoltából sólet, bárheszburger, shakshuka és további különleges fogások lesznek terítéken – írták.