Bíróság, kalapács

Letartóztatást indítványoz a Fővárosi Főügyészség a Hős utcai emberölés ügyében

Rendőrség

A Fővárosi Főügyészség indítványt tesz a többszörösen minősített emberöléssel gyanúsított 48 éves férfi, valamint a bűnpártolás és kifosztás miatt gyanúsítottként kihallgatott 36 éves nő letartóztatására.

A megalapozott gyanú szerint a férfi 2022. október 18-áról 19-ére virradó éjjel, a X. kerületi Hős utcában egy lakásba bement, majd azért, hogy értékeit megszerezze, egy szúróeszközzel kioltotta az ott élő, időskorú nő életét, és pénzt vitt el a lakásból. A férfi beszámolt élettársának arról, amit tett és megosztozott vele az összegen. A gyanúsítottak néhány órával később, hajnalban, együtt visszamentek a lakásba, hogy tovább kutassanak, majd pedig azért, hogy a bűncselekmény nyomait eltüntessék, felgyújtották a lakást. A nő a lakásból még hozott el készpénzt, és segített a tűzgyújtásban.

A gyanúsítás szerinti cselekmények a többszörös visszaesőnek minősülő férfi esetén nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, míg élettársa vonatkozásában emberöléssel kapcsolatos bűnpártolás bűntette és kifosztás bűntette megállapítására alkalmasak.

A Fővárosi Főügyészség az őrizetbe vett gyanúsítottak letartóztatását indítványozza. A főügyészség álláspontja szerint a gyanúsítottak jelenléte az eljárásban csak úgy biztosítható, valamint a bűnismétlés és a bizonyítás megnehezítésének veszélye csak oly módon zárható ki, ha a gyanúsítottakkal szemben a legsúlyosabb kényszerintézkedést alkalmazza a bíróság.

A letartóztatás elrendeléséről a nyomozási bíró várhatóan a holnapi napon dönt.