A Csillagok háborúját ünnepelte Amerika

Világ

Négy napos giga-rendezvényen ünnepelte 2022. május 26-29. között az Egyesült Államok a Star Wars-ot ahol nem csak az első, 1977-es film élő legendái jelentek meg, hanem a The Mandalorian sorozat, az Obi-Wan Kenobi és a Boba Fett sztárjai, a Lego Star Wars filmek, a képregények és a videojátékok kreátorai is. Ott jártunk a helyszínen.

 

Hömpölygő tömeg, több tucat helyszín, világsztárok a színpadon, tízezernél is több jelmezbe öltözött rajongó, az emberek között közlekedő robotok, végeláthatatlan kiállítási terület, szabadtéri food truck-ek és az elengedhetetlen kaliforniai napsütés jellemezte az idei Star Wars Celebration rendezvényt, amely 2022-ben Anaheimban, a Convention Centerben rendeztek meg. Az eseményt némiképp beárnyékolta a texasi iskolai mészárlás időbeli közelsége, ezért a szervezők különös figyelmet fordítottak a biztonságra és érezhető volt a rendőri jelenlét. Szerencsére a hatalmas rendezvény incidensek nélkül zajlott le.

A négy napos Star Wars Ünnepre az ország különböző pontjairól érkeztek a rajongók. Az Instagram @starwarsdaily közösség vezetője például harmadik éve tervezte a részvételét és Texasból repült Anaheimba, kifejezetten csak a kiállítás kedvéért. Ő maga is jelmezt öltött. Egy sivatagi kisvárosból érkező egyik résztvevő a saját maga építette robotjával érkezett. “Egy weblap instrukciói alapján készítettem el a robotomat – mesélte – ő egy R2-2D. Tudd néhány trükköt is.”-tette hozzá, majd megmutatta, hogyan nyílik ki a robot karja, hogyan fordul körbe a feje, milyen hangokat ad ki és hogyan lehet irányítani. Nem ő volt az egyetlen, aki megépítette a saját R2-D2-jét, különböző – az autentikustól eltérő színekben is – lehetett velük találkozni kiállítás-szerte.

A hivatalos programok teltházzal zajlottak le – a szervezők minden nap délelőtt 11 órától kiemelt programokkal készültek, amelyek megtöltötték a Convention Center Celebration Stage-nek elnevezett arénáját. Az első nap a rajongók élő koncerttel egybekötött, egészen exkluzív programot láthattak, ahol a Star Wars sztárjai között még Harrison Ford is megjelent.

A szombati napon a The Mandalorian és a Boba Fett rajongók örülhettek legjobban – a Celebration Stage-en a sorozat összes sztárja megjelent egy beszélgetésre. Minden sztár érkezését álló ováció és a fénykardok egyszerre fellendülő, felemelő látványa tette katartikussá. Jon Favreau és Dave Filoni mellett Pedro Pascal, Gina Carano, Carl Weathers, Giancarlo Esposito, Rosario Dawson és Boba Fett, vagyis az új-zélandi Temuera Morrison is megjelent. Temuera a rajongókat egy több perces új-zélandi tánccal is meglepte a színpadon.

A sok ezer négyzetméteren elterülő kiállítási területen több tízezer Star Wars témájú kelléket, jelmezt, használati tárgyat lehetett beszerezniük a rajongóknak. Megjelentek a világcégek is – a Volkswagen például itt mutatta be legújabb kisbuszát, de kint volt a LEGO és a videojátékokat gyártó világcégek is. Ashley Eckstein szinkronszínésznőt az első Csillagok háborúja Ashoka Tano-ja tette világhírűvé, akinek a hangját kölcsönözte. A színésznő azóta saját divatmárkát alapított, amelyben rajongók számára tervezik a hordható Star Wars témájú viseleteket. Ashley gyerekeket is képez – hatalmas tömeg fogadta a színpadon az interaktív előadását.

A négynapos ünnep csúcsrendezvénye a Convention Center szomszédságában álló, első és eredeti Disneyland-ben megtartott zártkörű program volt. A Disney és a Lucasfilm közös produkciójában készülő Star Wars filmek és a kapcsolódó sorozatok miatt így az amerikai kiállítási helyszín egészen különleges programmal és helyszínnel tudott előrukkolni a résztvevők számára. A Disneyland After Dark eseményen több, mint 11,000 amerikai és más országokból érkezett rajongó és a média képviselői vettek részt este 6 és éjjel 1 óra között. Disneyland  időről időre újabb és újabb témapark-részeket nyit meg. A legújabb témapark a Csillagok Háborújának a Csillagvárosa. A filmbeli helyszínekkel teljesen megegyező díszletváros erre az estére valóban átlényegült egy másik galaxis távoli városának – szinte hátborzongató volt a sok beöltözött, a szerepbe teljesen magát beleélő, fénykardokkal felszerelt jelmezes rajongó között sétálni. A város főterén elénk tárult az óriási űrhajó látványa, amely úgy festett, mintha percekkel ezelőtt landolt volna. Disneyland még egy bónusszal is elkápráztatta a résztvevőket: este kilenc után, pirotechnikai kuriózumnak is beillő, hatalmas tűzijáték kezdődött és mindenki visszafogott lélegzettel figyelte, ahogy a Disney Stúdió szimbólumának számító kastély fölött úgy zúgnak el a fénycsóvák, ahogyan a Disney-filmek előtt szoktuk látni a mozikban…

Az amerikai ünnepet a jövő évben európai követi: 2023. április 7-10. között a londoni ExCell-ben rendezik meg a soron következő Star Wars Celebration-t.

– Vida Virág –