5 dolog, amit mindenképpen tegyél meg, ha külföldön vállalnál munkát

Világ

Egyre többen gondolkodnak rövid vagy hosszú távú külföldi munkavállalásban, azonban érdemes minél alaposabban felkészülni egy ilyen kaland előtt. A Decoding Global Talent 2018-as kutatása szerint  a magyarok közül minden harmadik menne külföldre dolgozni, de a húsz év alattiaknál ez a mutató 66%! Ami leginkább motiválja az embereket az a magasabb fizetés, a szakmai fejlődés, a tapasztalatszerzés, ezek miatt indulnak útra a honfitársaink rövid vagy hosszú időre, netán örökre. Mielőtt elutaznak érdemes alaposan felkészülni és átgondolni azokat a szempontokat, amelyek megkönnyíthetik a kinti elhelyezkedést.

Szükséges-e a nyelvtudás?

Ebben a helyzetben nem elég a nyelvvizsga, valódi nyelvtudás kell, hogy a birtokában legyen annak, aki külföldre készül. Az a lényege a nyelvtudásnak, hogy érti-e amit mondanak, illetve ki tudja-e fejezni magát az idegen nyelvi környezetben. Mielőtt bárki nekiindul egy ilyen útnak, érdemes a nyelvtudását felfrissítenie, hogy amikor kimegy legyen mire alapoznia.

Sok olyan kifejezetten nyelvtanulás céljára létrejött platform létezik, ahol beszélgető partnereket találhatnak, de könnyen szerezhető anyanyelvi tanár is. Érdemes felmérni a terepet, hogy kiderüljön vannak-e hiányszakmák, amelyekben van esély elhelyezkedni. Vannak olyan OKJ-s képzések, amelyekkel könnyen el lehet helyezkedni, ilyen a sportedző, a logisztikus is, annak akik szállítmányozási területen terveznek elhelyezkedni, hiszen irántuk is fokozódik az igény. De a targoncavezető-képzés is befutó lehet, nagy igény van a végzettségükre.

Mit az amit mindenképpen meg kell tenni ha külföldön vállalsz munkát?

  1. Tanuld meg legalább alapfokon a célország nyelvét!
  2. Tanulj szakmát vagy szerezz képesítést a célország hiány szakmáiból!
  3. Ha a képesítésedet nem fogadják el a célországban automatikusan és végezd el az ott felajánlott tanfolyamot!
  4. Szerezz referenciát az eddigi munkáidról!
  5. Próbálj meg munkát találni, még mielőtt kiköltözöl!

Elfogadják a végzettséget igazoló szakképesítéseket külföldön?

Előfordulhat, hogy nem fogadják el a megszerzett szakképesítést automatikusan abban az országban ahova készültünk. Azonban akkor is a hosszabb-rövidebb ideig végzett munka az adott szakmában megfelelő tapasztalathoz juttatta a munkakeresőt, így azért egyszerűbb lesz a munkakeresés.

Külföldön előnyt jelenthet ha rendelkeznek referenciákkal a jelentkezésnél mert az ottani munkavállalók így szívesebben alkalmaznak, még akár úgy is, hogy fizetnek egy ottani továbbképzést, amelynek segítségével az adott országban megszerezhető a szükséges képzettség.

Természetesen attól függően, hogy mennyire sietős a kiköltözés, itthon is lehetőség van arra, hogy néhány hónapos vagy akár egy-két éves képzéssel megszerezzenek egy szakmát, amivel aztán kint el tudnak helyezkedni.

Napjainkban már lehetőség van európai tudást adó képzések online történő megszerzésére az OKJ Akadémia kínálatában számos képzés megtalálható.

Összegezve

Napjainkban a húsz év alatti fiatalok közül minden második szeretne külföldi munkát vállalni a tapasztalatszerzés, a magasabb bérek és a szakmai fejlődés miatt. (x)