Tunézia megtiltotta a beutazást az EP küldöttségének

Világ

Tunézia megtiltotta az Európai Parlament (EP) külügyi bizottsága (AFET) küldöttségének, hogy belépjen az országba – tájékoztatott az uniós parlament csütörtökön.

A szakbizottság arról tájékoztatott, hogy delegációjának látogatása egy korábbi, 2022. áprilisi tunéziai tényfeltáró missziójának folytatása, azt követen, hogy az EP aggodalmát fejezte ki a “demokratikus normák és az emberi jogok terén Tunéziában tapasztalható politikai visszalépés miatt”.

A szakbizottság közleményében leszögezte: elítéli a tunéziai hatóságok döntését, hogy megtiltják a küldöttség beutazását.

“Részletes magyarázatot követelünk. Ez a magatartás példátlan a 2011-es demokratikus forradalom óta” – fogalmaztak.

Közölték ugyanakkor, hogy az EP-bizottság továbbra is készen áll a párbeszédre. Kiemelték: “ragaszkodnak” a kritikus kérdésekről folytatott párbeszédhez, majd emlékeztettek: az Európai Parlament mindig jóváhagyta a Tunéziával megkezdett átfogó együttműködési menetrendet, beleértve a demokrácia megerősítését és a pénzügyi támogatást is, amint arról a felek EU-Tunézia társulási megállapodásban megállapodtak.

“Meggyőződésünk, hogy – amint azt az EU 2021 júliusa óta kéri – a tunéziai szörnyű gazdasági és társadalmi helyzet, amelyet tovább súlyosbít a humanitárius válság, sürgősen átfogó nemzeti párbeszédet tesz szükségessé” – fogalmaztak, majd hozzátették: e nélkül Tunéziában a stabil politikai és gazdasági fejlődés kilátásai továbbra is borúsak maradnak.

(MTI)