6 tipp a jó alváshoz

Wellness

Az egészséges pihenés a napi teljesítményünk kulcsa. Mind a munkában, mind a tanulásban akkor érünk el sikereket, ha éjjel legalább 7-8 órát alhatunk. Min múlik az alvás minősége? Mit tehetünk ezért? Adunk néhány egyszerű tippet.

1.      Könnyű vacsora

Sok kultúrában a nap utolsó étkezése tartalmazza a legnehezebb ételeket. Ez viszont gátolhatja az álomba merülést, s a nyugodt alvást. Próbáljunk este már csak könnyű ételeket fogyasztani! Tartózkodjunk a koffeintől, s a túlzott alkoholbeviteltől!

2.      Nyugodt környezet alváshoz

A hálószobában ne legyenek felesleges dolgok! Ez a pihenés, a kikapcsolódás színtere, így ne zsúfoljuk túl! Sugározzon harmóniát! A környezetet a következőképpen alakítsuk az este közeledtével:

  • Szellőztessünk, hűtsük le a szobát!
  • Vegyük vissza a fűtést!
  • Sötétítsünk be!

Ezek az apró mozzanatok közelebb visznek a nyugodt álomhoz.

3.      Offline készülődés

A televízió, a telefon és más kütyük fénye az esti hormonokkal ellentétesen hat. Ezek akaratunk ellenére is késleltetik a álomba merülést. Mi több, nyugtalan éjszakához vezethetnek. A lefekvést megelőző órákat töltsük egy könyvvel, beszélgetéssel vagy esti sétával, a kütyük nyomkodása helyett.

4.      Kellemes esti fürdő

Az ellazulást segíti egy meleg fürdő. Tehetünk levendula és citromfű teát a vízbe, hiszen ezek a gyógynövények nyugtatóan hatnak. Hallgassunk lágy zenét, s hagyjuk hátra a napi gondokat!

5.      Megfelelő ágynemű

Kiváló kiegészítők és textíliák választásával sokat tehetünk az éjszakai nyugalomért. Az üzletekben különféle színű és anyagú ágyneműhuzat garnitúrák kínálata várja a vásárókat. A kék, a zöld és a pasztell árnyalatok megnyugtatják a lelket, s oldják a nap folyamán felgyülemlett stresszt.

Anyagok tekintetében mindenképpen a természetes változatokra voksoljunk! A jó légáteresztő-képesség, valamint a verejték elvezetése a fontos tulajdonságok. Nyáron például pamutvászon, télen pedig pamut-flanel garnitúra lehet a megfelelő választás.

6.      Egészséges napi rutin

Meglepő, de az egész nap menete is befolyásolja az esti pihenést. A következő napirendi pontokra figyelve az éjszakák is nyugodtabbak lesznek:

  • Rendszeres testmozgás
  • Napi 3-5 étkezés, változatosan
  • A munka vagy tanulás közben beiktatott szünetek
  • Meditációs tevékenységek, hobbik
  • Kávé- és édességfogyasztás csökkentése

Természetesen nem lehet minden nap ugyanolyan, de egy viszonylagos állandóság sokat segít.

Összefoglalás: A jó alvás testünk megfelelő működésének kulcsa. Számos tényező befolyásolja. Nem mindegy a napi rutin, a vacsora, de a szoba hőmérséklete, vagy az ágynemű sem. (x)