Péntekig ki kell költözniük a kollégiumokból a magyar hallgatóknak

Egyetem Ország

Péntekig minden magyar hallgatónak el kell hagynia a felsőoktatási kollégiumokat a koronavírus-járvány miatt, ha nem megoldott a lakhatás, a rektorok méltányossággal engedélyezhetik a maradást – tudatta közösségi oldalán a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). Csütörtök este a HÖOK közölte: a szaktárca a kollégiumok elhagyását várja el és nem a teljes kiköltözést.

A HÖOK a kormány által elrendelt országos veszélyhelyzettel összefüggésben a szaktárcától kapott tájékoztatás alapján közölte: az egyetemeken március 12-13. között rektori szünetet rendelnek el, március 16-20. közé hozzák előre a tavaszi szünetet, és március 23. után távoktatás kezdődik meg. A hallgatók a távoktatás során sem látogathatják az intézményeket – rögzítették.

A kollégiumokat a jelenlegi információik szerint március 13-ig minden magyar hallgatónak el kell hagynia. Amennyiben nem megoldott a hallgató lakhatása, úgy rektori méltányossággal engedélyezhetik a kollégiumban maradását; a külföldi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.
Kitértek arra is, hogy minden hallgatói ügyintézés elektronikus formában történik.

A HÖOK azt kérte, a hiteles információkért a hallgatók kövessék a kari és egyetemi hallgatói önkormányzatok, valamint az intézmények Facebook-oldalát.

A hallgatói szervezet csütörtök este további információkat tett közzé. Tájékoztatásuk szerint a szemeszter záró dátumát várhatóan későbbre tolják ki.

Kitértek arra is, hogy a diákigazolványok a járványügyi veszélyhelyzet végét követő 15 napig érvényesek, valamint arra, hogy a szakminisztérium az olvasótermek használatát nem, ellenben a könyvtári kölcsönzési lehetőség fenntartását javasolta az intézményeknek.

Hozzátették: amennyiben a hallgató a szakmai gyakorlatát a felsőoktatási intézményen kívül végzi, és a fogadóhely nem tiltja meg a munkavégzést, úgy lehetőség van a gyakorlat folytatására.

A HÖOK javasolja, hogy a 2020-as évre az átsorolási szabályokat átmenetileg függesszék fel.