Kifújt a tömeges oltási rendszer, leterheli az egészségügyet

Ország

2,5 millió ember nem regisztrált, de így sem  észszerű fenntartani a tömeges oltás rendszerét, ami leterheli az egészségügyet, átáll a rendszer „készenléti oltásra”  – jelentette be Orbán Viktor a Kossuth Rádióban pénteken reggel. 

A miniszterelnök  közölte a friss járvány adatokat is: az elmúlt 24 órában 26-an haltak meg, 269 új fertőzöttet regisztráltak és 64 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván. A 12-15 évesek oltásáról nyár végén várható döntés.

Orbán Viktor kormányfő (j2) érkezik a Kossuth rádió stúdiójába MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Magyarország átáll a tömeges oltásról a készenléti oltási rendszerre. Ez azzal jár, hogy csak néhány oltóhelyet tartanak majd fenn, a tömeges oltásokat leállítják. A kormányfő szerint megfordult az eddigi trend: most már többen kapnak második oltást, mint elsőt. Szerdán például első oltást 11 585 ember, másodikat 81 942 ember kapott.

Mi lesz a gyerekekkkel?

A 12 év feletti gyermekek oltásáról Orbán azt nyilatkozta:  egészségügyi és tudományos szempontok alapján kell döntést hozni, nem politikai alapon.

Én az óvatosabbak közé tartozok, mégiscsak gyerekekről van szó mondta a kormányfő, de el sem akarják zárni a szülőket a lehetőségtől. Ugyanakkor oltási kampányt sem akarnak indítani.

Úgy vélte, a nyár végére juthat nyugvópontra erről a szakmai vita, addig türelmet kért.

 Oltási igazolvány

Magyarországnak eddig 11 országgal van kétoldalú megállapodása az utazási könnyítésekről. Orbán Viktor a szabadon beutazható országok körének bővítését szükségesnek nevezte, mivel nem tudjuk még, hogy az uniós oltási igazolvány – amelyet július 1-től vezetnek be – működik-e.

Előrébb tartunk, mint azok az országok, amelyek nem foglalkoznak a politikával. Magyarországon elemzik az adatokat, a helyzetet, és annak alapján hoznak döntéseket. Az emberek mindig hátrább vannak néhány héttel, mint a döntéshozók. A nyugatiak ráadásul még a magyarok mögött vannak, hiszen ott még (sok helyen) kijárási tilalom, korlátozások vannak. Nem szabad európai összefüggésben gondolkodni a járványról, mert a magyar helyzetből kiindulva – az eltérő szabályozás miatt – nem lehet megérteni az európai helyzetet.

„A nyugat-európai országok szeretnének eljutni a szabad mozgás állapotába, miközben még (oltottsági) kártyájuk sincs” – fogalmazott Orbán Viktor.
A nemzeti hatóságok dolga lesz, hogy a saját polgáraik számára ők bocsássanak ki védettségi igazolványt.

Június 15-ig kapott a hatóság határidőt, hogy újabb adatokkal egészítsék ki a magyar védettségi igazolványt, ami lehetővé teszi, hogy összhangban legyen a július 1-től megjelenő EU-s oltási kártyával.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A nyugati országoknak még kártyájuk sincs, a maszk miatt depressziósak az emberek

Mit jelent a magyarok számára a két és fél hónapos előny? Most, hogy már nincsenek kijárási korlátozások, szabadság van, ha valaki be van oltva, lassan nem is emlékszünk arra, milyen volt, amikor még nem lehetett (szabadon mozogni). A miniszterelnök felhívta a figyelmet, hogy ha külföldön jár, látja, hogy a korlátozások, a maszk miatt depressziósak az emberek.

Pénteken dönthetnek az önkormányzatok jogköreinek visszaállításáról

Pénteken döntenek arról, hogy az önkormányzatok mikor állhatnak vissza a normális működéshez. Ezért meg fogja változtatni a kormány a veszélyhelyzeti szabályokat, a kormányfő reményei szerint még ma (péntek) délután döntés születhet erről.

A jövő héten konferencia a gazdaság újraindításáról

A magyar gazdaság teljesítménye jobb lehet, mint másoké azáltal, hogy két, két és fél hónappal hamarabb szabadultunk meg a korlátozásokról – hangsúlyozta Orbán Viktor.
A miniszterelnök köszönetet mondott mindenkinek, akik részt vettek, segítettek az oltások megszervezésében, továbbá azoknak az embereknek, akik jelentkeztek és felvették a védőoltást.
Mostantól egyéni felelősség van, hogy valaki felveszi-e az oltást vagy sem. A kormány nem tud felelősséget vállalni a következményekért (ha valaki nem jelentkezik oltásra). A magyar egészségügy nem, hogy nem omlott össze, de kiemelkedően teljesített európai szinten – emelte ki.

Amit a közösségi felelősség nevében meg kellett és meg lehetett tenni, azt a kormány és a védekezésben részt vevő szakemberek megtettek. De az egyéni felelősséget nem tudják átvállalni az emberektől.

Semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni a kiskorú gyermekeket

A pedofil ellenes törvénycsomagról szólva Orbán Viktor azt mondta: nagyon vékony mezsgyén járunk ezzel a törvénycsomaggal. Nem kíván a kormány túlzottan beleszólni a családok életébe, ezért egy nagyon finom módszert kell alkalmazni a törvénymódosítás során. Az internet olyan új csatateret nyitott a pedofil bűncselekmények szempontjából, amely szabályozást igényel. A gyerekek nemcsak hozzájutnak az internethez, de kifejezetten „lubickolnak benne”, hiszen ez a modern világ. A virtuális térbe nemcsak a jó, hanem a rossz dolgok is beáramolnak, és ezek lehatárolása, büntetése nagyon komoly munka.

Nagyon világosan kell fogalmazni: semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni a kiskorú gyermekeket. akik ezt a határt átlépik, nagyon szigorú büntetésre számíthatnak – mondta a miniszterelnök.

A nemzeti összetartozás napja

Most jobban állunk, mint 11 éve – emlékeztetett Orbán Viktor. Tizenegy évvel ezelőtt úgy döntött a magyar Országgyűlés, hogy az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját kovácsolja. „Persze, volt egy országvesztés, ezt nem fogjuk elfelejteni hetedíziglen se. De a magyar nemzet megmaradt, és ennek a lelki közösségnek a megőrzése mégis csak sikerült, sőt, a kötődés erősebb, mint valaha – és ez nagy dolog!” – fogalmazott Orbán Viktor.

Van egy fantasztikus kultúránk, ami nincsen senki másnak. Tehetséges nép a magyar. Miért ítélnénk magunkat az idők végezetéig bűntudatra? Amióta erősek vagyunk – az elmúlt tíz évben – azóta sikerült jelentősen javítanunk a viszonyunkat a szomszédainkkal is. Ma egyetlen nép sem élhet úgy a Kárpát-medencében, hogy ne kalkuláljon velünk, magyarokkal -fogalmazott.

Javult a viszonyunk a szomszédos népek közül a horvátokkal, a szlovénokkal, a szerbekkel és a szlovákokkal is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük