rendőrség

Embercsempészettel vádolnak egy horvát diplomatát Horvátországban

Rendőrség

A horvát hatóságok elfogtak Zágrábban egy 64 éves horvát állampolgárt, akit azzal gyanúsítanak, hogy két indiai állampolgárral együtt embercsempészetben vett részt – közölte szerdán a rendőrség. A külügyminisztérium közölte, hogy egyik munkatársuk, egy diplomata ellen folyik eljárás.

A rendőrség közleménye szerint a hatóságok megállapították, hogy 2023 folyamán az illető haszonszerzés céljával egy indiai állampolgárnak bérbe adta zágrábi családi házát, valamint segítette, illetve lehetővé tette négy bangladesi és öt pakisztáni állampolgár jogellenes belépését, mozgását és tartózkodását Horvátország területén.

Az N1 horvát hírcsatorna közlése szerint a gyanúsított diplomata a rendőröknek azt állította: csak a családi háza alsó szintjét adta bérbe az indiainak, és nem tudott arról, hogy illegális tevékenységet folytat. Hivatalos szerződést a bérbeadásról nem tudott felmutatni.

A rendőrség még tavaly december 27-én kapott bejelentést arról, hogy illegális bevándorlók tartózkodnak egy zágrábi családi házban. A rendőrök a helyszínen találtak egy indiai állampolgárt, akit őrizetbe vettek illegális horvátországi tartózkodás miatt, a házat pedig elkezdték figyelni. Egy nappal később felfedeztek további kilenc illegális bevándorlót, akik az ablakokon keresztül próbáltak meg elszökni a helyszínről. Később kiderült, hogy ők bangladesi, illetve pakisztáni állampolgárok.

A hatóságok a horvát diplomatát és két indiai állampolgárt embercsempészettel vádolnak, az egyik indiainak azonban sikerült megszöknie. Az őrizetbe vett indiai tagadja az ellene szóló vádat, és szökésben lévő honfitársára hárította a felelősséget. Mint mondta, a másik kutatta fel a migránsokat, akik aztán illegálisan léptek be Horvátországba, neki csak az volt a feladata, hogy taxival eljuttassa őket a szlovén határhoz.

A horvát külügyminisztérium közölte: tudomásuk van az egyik tisztségviselőjük elleni nyomozásról, és ha a hatóságok vádat emelnek ellene, akkor a tárca a büntetőeljárásról és a köztisztviselőkről szóló törvény szerint jár majd el.

A migránsok főként Szerbián vagy Montenegrón keresztül érkeznek Boszniába, onnan az európai uniós tag Horvátországba, majd Szlovéniába folytatják útjukat, ahonnan végül Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

(MTI: Kriják Krisztina)