A győztes Milák Kristóf (j) és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Milák Kristóf vezeti a férfi úszók rangsorát a SwimSwam magazinnál

Sport

Milák Kristóf vezeti a férfi úszók rangsorát a tekintélyes SwimSwam magazinnál, amely a tavalyi eredményeket figyelembe véve készítette el az idei esztendő várható legnagyobb sztárjainak listáját.

A cikk szerzője kiemeli, hogy a 22 éves olimpiai bajnoknak fő számában, 200 méter pillangón 2022-ben sem volt igazi ellenfele, saját világcsúcsát megdöntve, 1:50.34 perces idővel védte meg címét a budapesti világbajnokságon, ahol 100 méter pillangón is aranyérmet nyert.

Milák – akit az Év férfi sportolójának választottak Magyarországon – a Duna Arénában az ötödik helyen végzett 4×200 méteres gyorsváltó tagjaként is nagyot alakított, a teljes mezőny harmadik legjobb részidejével (1:44.68 perc) hozta be az egységet, amely augusztusban a római Európa-bajnokságon már aranyat nyert. Milák a kontinensviadalon a papírformának számító pillangós győzelmei mellett még 100 méter gyorson országos csúccsal lett második a világrekorddal győztes román David Popovici mögött.

A SwimSwam szerint Milák ezek alapján 2023-ban, amelynek főversenye júliusban az olimpiai kvalifikációs fukuokai világbajnokság lesz, 100 és 200 méter pillangón ezúttal is favoritként áll majd rajtkőre, de éremesélyes lehet a két gyorsúszó számban is.

A rangsor második helyén a francia Léon Marchand áll, aki a budapesti világbajnokságon minden idők második legjobb eredményével (4:04.28) nyert 400 méter vegyesen, csak az utolsó tíz méteren “maradt le” Michael Phelps 2008-as pekingi cáparuhás világrekordjától (4:03.84). Emellett 200 méter vegyesen sem talált legyőzőre, 200 méter pillangón pedig Milák mögött lett második.

A harmadik a román Popovici, aki a vb-n 100 és 200 méter gyorson lett aranyérmes, majd a római Eb-n a brazil Cesar Cielo Filho cáparuhás 2009-es világcsúcsát megjavítva nyert Milákot megelőzve a rövidebb távon.

(MTI)

Fotó: A győztes Milák Kristóf (j) és a második helyezett Márton Richárd a férfi 200 méteres pillangóúszás döntője után a római vizes Európa-bajnokságon a Stadio Del Nuotóban 2022. augusztus 16-án. MTI/Czeglédi Zsolt