Az EU a kétszeresére, 1 milliárd euróra növeli a COVAX forrásaihoz nyújtott uniós hozzájárulást

Európa

Az Európai Unió bejelentette, hogy további 500 millió euróval járul hozzá az ún. COVAX-eszköz forrásaihoz. Ezzel a kétszeresére, 1 milliárd euróra növekszik az EU által eddig biztosított pénzügyi hozzájárulás összege. A COVAX elnevezésű pénzügyi eszköz annak a globális kezdeményezésnek a megvalósítását finanszírozza, mely az alacsony és közepes jövedelmű országokban élő embereknek hivatott igazságos és méltányos hozzáférést biztosítani biztonságos és hatásos Covid19-oltóanyagokhoz. A cél az, hogy a COVAX 2021 végéig 2 milliárd adag oltóanyag beszerzését finanszírozza, és ebből legalább 1,3 milliárd adagot az alacsony és közepes jövedelmű országok kapjanak meg.
A ma bejelentett uniós pénzügyi hozzájárulás 300 millió euró összegű támogatásból, továbbá az Európai Fenntartható Fejlődési Alap Plusz által biztosított 200 millió euró összegű garanciából áll majd. Utóbbi az Európai Beruházási Bank által nyújtott hitelhez fog fedezetet nyújtani.

Az EU és a tagállamok közösen a COVAX legnagyobb támogatói közé tartoznak: eddigi vállalásaik együttesen több mint 2,2 milliárd eurót tesznek ki. Ez az összeg magában foglalja a Németország által ma bejelentett 900 millió eurós felajánlást is.

A teljes sajtóközlemény itt olvasható (angolul).