Hogyan működtethető gazdaságosan egy hűtőszekrény?

Gazdaság

Hűtőszekrény nélkül már el sem tudjuk képzelni az életünket, pedig pár évtizeddel ezelőtt még nem volt ez ilyen természetes.

Milyen funkciója van a hűtőszekrénynek?

A hűtőszekrény funkciója az, hogy a hűtő belső terét lehűtse, eltávolítsa a hőenergiát, működésének fenntartásában a környezet hőmérsékletének is szerepe van. Helyes használata a napi használatból és a rendszeres karbantartásból áll.

Mi szükséges ahhoz, hogy gazdaságosan működtessünk egy hűtőszekrényt?

Először is több tényező együttes hatása szükséges ahhoz, hogy egy hűtőkészülék gazdaságosan működjön.

1.   A hűtőszekrény kiválasztása

Kevesen tudják, hogy a hűtők egyik fontos paramétere a klímaosztály. Nem mindegy , hogy milyen éghajlaton, milyen körülmények közötti működésre fejlesztették ki. Hazánkban főleg a mérsékelt és a bővített mérsékelt klímaosztály termékeit forgalmazzák. Ezek általában 10-32 fok között működnek optimálisan. Léteznek még szubtrópusi klímaosztályok és kombinált klímaosztályok is, ezekben 10-43 fokig használhatóak a hűtőszekrények, nagyobb kompresszorokkal és nagyobb kondenzátorral.

2.   Potenciális veszély a páraképződés  a hűtőben

Nagy melegben különösen fontos, hogy minél rövidebb ideig legyen nyitva a hűtőszekrény ajtaja, soha ne hagyjuk nyitva percekre. A szakemberek szerint amikor a lakás hőmérséklete túlságosan magas akkor minden ajtónyitással a hűtőből a hideg levegő távozik és a helyére be áramló meleg levegő párát visz magával. A hűtők nyitásakor, ki-és bepakoláskor páraképződés, páralecsapódás és jegesedés fordulhat elő, ami veszélyezteti bizonyos élelmiszerek biztonságát és rontja a hűtőszekrények teljesítményét. A beáramló pára ráfagyhat a hűtő és légcsatornákra, így a hűtőtér hűtése csökkenhet vagy teljesen le is állhat.

3.   A hűtőszekrény helyes és hatékony használata a kánikulában

A melegben amúgy is nagy a hűtőszekrénynél a forgalom, gyakrabban nyitjuk ki és teszünk be hűteni valót, majd kivesszük és a fogyasztás után visszarakjuk. Fontos, hogy mindig gyorsan, határozott mozdulattal tegyük ezt, és csukjuk be rendesen az ajtót.

A hűtőszekrénybe mindig csak kihűlt ételt tegyünk, mert a meleg edény óriási terhet tesz a hűtőnkre, a pára pedig komoly problémákat okozhat. A hűtőszekrény belsejében a hőmérsékletet a benne elhelyezett élelmiszerek is befolyásolják, ezért nagyon fontos, hogy a különféle típusú élelmiszereket a megfelelő polcra vagy fiókba helyezzük el.

4.    Karbantartási feladatok a kánikula idején

A hűtők hűtési rendszerét úgy tervezték, hogy a belső és külső csőhálózatban a kompresszor  által keringetett folyadék bent felvegye, kint leadja a hőt, ezért a csőhálózatnak  a hűtő hátulján futó részére biztosítani kell a helyet, hogy le tudja adni a hőt. Ezt pedig a portalanítással és a megfelelő szellőzés biztosításával tudjuk megtenni, úgy, hogy nem toljuk a falig a hűtőgépet. Hogy mennyibe kerül egy ipari hűtőszekrény, azt az interneten könnyen ki lehet deríteni, de figyeljünk oda, hiszen nagy lehet az eltérés.

 Összegezve

 A hűtőszekrény gazdaságos működését úgy segíthetjük elő, hogy a megfelelő klímaosztályt választjuk amikor hűtőszekrényt vásárolunk, a nagy hőségben igyekszünk minél kevesebbet nyitva hagyni az ajtót, többször portalanítani és elhúzni a fal mellől, hogy szellőzni tudjon. (x)