Mehalt Meda Mládková cseh művészettörténész és mecénás

Kultúra

Százkét éves korában kedden Prágában meghalt Meda Mládková neves cseh művészettörténész, műgyűjtő és mecénás – közölte a Mládek Alapítvány és a Mládek házaspár által alapított Kampa Múzeum.

 

“Az újkori cseh történelem egyik fontos személyisége volt, távozása mindnyájunknak nagy veszteség” – jelentette ki Jirí Pospísil, az alapítvány elnöke. “Meda Mládková rendkívüli személyiség volt, komoly nyomot hagyott nemcsak a cseh kultúrában” – mutatott rá Martin Baxa kulturális miniszter a Twitteren.

 

Meda Mládková 1919-ben Észak-Csehországban született, és az 1948-as csehszlovákiai kommunista hatalomátvétel után Nyugat-Európába emigrált, Svájcban, Franciaországban és az Egyesült Államokban élt.

 

Az ötvenes évek második felében Párizsban művészettörténetet tanult, és megismerkedett Frantisek Kupka cseh származású festővel, akinek műveit később gyűjteni kezdte. Csehszlovákiába a hatvanas években kezdett visszajárni, számos neves kortárs művésznek nyújtott segítséget, megvette vagy népszerűsítette alkotásaikat. Férje halála után, 1989 augusztusában egész gyűjteményét Prágának adományozta.

 

A rendszerváltás után a Kampa szigeten megvette a Sovovy mlyny (Sova malom) nevű épületet, amelyben Kampa múzeum néven az egész gyűjtemény – Frantisek Kupka több mint 220 képe és rajza, Otto Gutfreund 16 szobra, cseh és szlovák művészek több mint ezer alkotása – méltó elhelyezést nyert.

 

 

MTI

pixabay